Je bent nu op de site van International, onderdeel van VISTA college
Printen
Bezoek laboratoriumwereld in Barcelona

Bezoek laboratoriumwereld in Barcelona

Paul Offermans op 14/06/2024

Docenten Chris Meertens en Paul Offermans van de opleiding Laboratoriumtechniek (VISTA Sittard) zijn van dinsdag 28 mei t/m vrijdag 31 mei naar Barcelona geweest om daar te gaan kijken hoe de laboratoriumwereld in Spanje uitziet en hoe het laboratoriumonderwijs in Barcelona wordt vormgegeven.

Vertrek en aankomst

Dinsdagochtend 28 mei zijn we ’s morgens naar luchthaven Düsseldorf gereden om vanuit daar naar Barcelona te vliegen. We hadden geluk dat het redelijk rustig op de luchthaven was, dat we alleen cabinebagage hadden en konden we dus gelijk doorlopen naar de security-check. Hierna hebben we nog wat gegeten en gedronken en konden we rond 9:00 uur naar de gate lopen. Rond 9:30 uur vertrok het vliegtuig richting Barcelona.

Na een vlucht van net geen 2 uur kwamen we aan op de luchthaven van Barcelona. Nadat we het vliegtuig uitgestapt waren zijn we dwars door de luchthaven gelopen naar het metrostation. In Barcelona kun je voor €33,30 per persoon een metroticket voor 4 dagen kopen waarmee je onbeperkt door Barcelona kunt reizen. Ideaal.

Na een half uurtje in de metro kwamen we uit bij Plaça de Catalunya, het plein nabij La Rambla. Hier hebben we een stukje rondgelopen en in een zijstraatje een broodje gegeten en een Spaans biertje gedronken. Toen het ongeveer 15:00 uur was hebben we weer met de metro koers gezet richting ons appartement, hier konden we vanaf 15:00 uur terecht.

Ons appartement lag 50 meter naast metrostation El Clot dus we hoefde niet ver te lopen om de rest van Barcelona te bereiken. We hadden wat lastigheden om het appartement binnen te komen (deur moest opengemaakt worden met een app op de telefoon), maar uiteindelijk waren we binnen. Een prima appartement voor 2 personen!

’s Avonds hebben we nog een rondje door Barcelona gemaakt en de Sagrada Família bezocht.

Kennismaking met Institut Escola Del Treball

Woensdag 29 mei hebben we in de ochtend een technische school in Barcelona bezocht: Institut Escola Del Treball. Deze technische praktijkschool (vergelijkbaar met MBO in Nederland) bevindt zich midden in Barcelona en is gehuisvest in een meer dan 100 jaar oud fabrieksgebouw. Dit zag je duidelijk aan het gebouw en de inrichting. De laboratoria waar studenten les krijgen had een inrichting die zeker 40 jaar oud is. Hier hebben we gesproken over de overeenkomsten en verschillen tussen het onderwijs in Nederland en Spanje. Er zijn natuurlijk verschillen, maar in hoofdlijnen lijkt het onderwijs in Spanje best veel op het Nederlandse systeem. De leeftijden van studenten zijn ongeveer hetzelfde, ze gaan (afhankelijk van niveau) even lang naar school, hebben grotendeels even lange dagen school, vakanties zijn grotendeels hetzelfde en het type student is ook grotendeels hetzelfde.

Na dit bezoek van ca. 2 uur hebben we geluncht en zijn we met de trein richting Leitat in Terrassa vertrokken.

Kennismaking met Leitat

Leitat in Terrassa ligt met de trein op ongeveer één uur buiten Barcelona. Het laatste stukje vanuit het treinstation zijn we met een taxi naar het bedrijf Leitat gebracht.

Het bedrijf Leitat is gespecialiseerd in het testen en certificeren van alledaagse gebruiksvoorwerpen. Ze testen bijvoorbeeld hoe vaak kleding gewassen kan worden voordat het verkleurd, componenten die gebruikt worden in auto’s, doen onderzoek naar waterzuivering en testen verschillende materialen onder hoge of juist lage temperatuur.

Hier hebben we eerst een korte presentatie gekregen over wat Leitat doet en wat voor een soort medewerkers er bij Leitat werken. Aangezien Leitat in heel veel verschillende divisies werkt, werken er ook heel veel verschillend opgeleide mensen uit heel veel verschillende landen.

Het gehele bezoek aan Leitat heeft ongeveer 2 uur geduurd waarna we weer met de taxi terug gebracht werden naar het treinstation. Vanuit het treinstation zijn we weer teruggereisd richting Barcelona.

Kennismaking met Vibrantz

Donderdag 30 mei hebben we de metro naar L'hospitalet de Llobregat genomen en hebben we een bezoek gebracht aan Vibrantz. Vibrantz is een bedrijf dat door heel Europa verspreidt zit, zo ook in Nederland. Bij Vibrantz maken ze kleurpasta’s en pigmenten die onder andere voor verven en kunststoffen gebruikt worden.

Allereerst hebben we een presentatie gekregen over het bedrijf Vibrantz en in welke divisies ze werkzaam zijn. Hierna hebben we een rondleiding gekregen door hun productiefaciliteit, warehouse en natuurlijk laboratoria. Ook de laboratoria bij Vibrantz waren redelijk modern en veel apparatuur is vergelijkbaar met apparatuur waar onze studenten op school mee werken.

Na een bezoek van ca. 2 uur zijn we nog gaan lunchen met 2 medewerkers van Vibrantz en zijn daarna nog even naar de haven en het strand van Barcelona vertrokken. Hier hebben we nog even van de zon genoten.

Verblijf & Ervaringen

Een bezoek aan Barcelona is zeker aan te raden. Een super mooie, grote en drukke stad. Ons appartement lag net buiten het echte stadscentrum van Barcelona, maar nog steeds in een redelijk druk deel van Barcelona. Het geluk was dat er een metrostation 50 meter van ons appartement lag, waardoor we redelijk snel door heel Barcelona konden reizen.

Ons appartement lag op de 2e verdieping van een appartementencomplex en was een redelijk standaard, maar verder prima appartement. Het had een open woonkamer/keuken, 2 slaapkamers en een prima badkamer.

De cultuur

Aangezien het in Barcelona een stuk warmer en zonniger is dan in Nederland, vindt het leven in Barcelona ook veel meer buiten plaats. Ontbijt en lunch zijn grotendeels hetzelfde als in Nederland en op ongeveer dezelfde tijden. Diner wordt in Spanje een stuk later genuttigd. Waar we in Nederland rond 18:00 uur eten, doen ze dit in Spanje pas tegen 21:00 uur. Maaltijden zijn in Spanje echter wel lichter dan in Nederland. Bij Spanjaarden is de lunch vaak de hoofdmaaltijd en eten ze ’s avonds alleen nog maar soep met brood.

Terug naar Nederland

Vrijdag 31 mei moesten we om 11:00 uur ons appartement alweer uit. Na het ontbijt hebben we nog een rondje door Barcelona gemaakt en zijn toen met de Taxi richting de luchthaven van Barcelona vertrokken. Ook hier ging de security-check heel snel en moesten we nog een tijdje wachten totdat we om 17:30 uur het vliegtuig konden instappen. Na een half uurtje vertraging vertrok het vliegtuig rond 18:30 uur weer richting Düsseldorf waar we rond 20:30 uur aankwamen. Hier konden we direct doorlopen naar de parkeergarage en zo koers zetten richting Nederland. We waren de grens nog niet over of het regende alweer…

Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken