Je bent nu op de site van International, onderdeel van VISTA college
Printen
Berlijn, Isa Bemer

Berlijn, Isa Bemer

isa bemer op 10/07/2023

Hallo! Mijn naam is Isa Bemer en ik zit momenteel in mijn examenjaar van de opleiding

maatschappelijke zorg niveau 4. Ik ben dit jaar een half jaar lang stage gaan lopen in Berlijn, samen met een klasgenoot. Wij hebben van Januari tot en met juli stage gelopen bij Clash! Exchange &Learning!

In deze blog geef ik jullie een idee van hoe dat gelopen is. Voor ons vertrek hebben wij contact gehad met het bedrijf. Clash! Exchange & Learning is een Nederlands-Duitse organisatie die gespecialiseerd is in interculturele, internationale en educatieve uitwisselingsprojecten. Het doel van de Clash! projecten is om de horizon van de deelnemers te verbreden en een groter bewustzijn voor diversiteit, inclusie en politiek burgerschap te ontwikkelen. Naast het gebruik van non-formele leermethodes en ervaringsleren, is hun belangrijkste leermethode ‘interactie’. Dit sprak ons erg aan, daarom hebben wij ook voor dit bedrijf gekozen.

Ik vertrok in Januari met de trein naar Berlijn. Vanuit Nederland hadden wij een appartement gevonden waar wij voor een aantal maanden konden verblijven. Eenmaal aangekomen in Berlijn, zijn wij ons gaan settelen in het appartement. Het was even wennen maar wij voelden ons al vrij snel thuis. De eerste week hadden wij nog even vrij om aan de stad te wennen. In de tweede week hebben wij onze nieuwe collega’s ontmoet en zijn wij aan de slag gegaan in het leerbedrijf. De manier van werken was voor ons erg prettig. Wij leerde veel van onze collega’s over hoe op een informele manier informatie over te brengen op leerlingen. Zij hebben ons aan de hand genomen en ons laten zien hoe het er aan toe gaat op een normale werkdag. Al snel voelden ik dat ik vertrouwd werd om zelf erop uit te gaan. Ik heb uiteindelijk zelfstandig projecten gedraaid, vergaderingen gevoerd en projecten voorbereid. De projecten bestonden uit verschillende onderdelen. Zo deden wij leerzame tours geven en koppelden hier thema’s aan die in de huidige maatschappij van

toepassing zijn. Ook spraken wij bijvoorbeeld over gelijkheid en interculturele diversiteit. Ik voelde mij helemaal thuis in Berlijn en bij het stagebedrijf.

Buiten de stage uren heb ik Berlijn en zijn inwoners leren kennen. Al door een ritje met het ov te maken of een rondje te fietsen voel je de sfeer van deze stad. Het is een hele grote broed plaats voor creatieve mensen. Door alle informatie die ik leerde op stage kon ik met een hele brede kennis de stad in gaan. Ik heb mooie mensen leren kennen en ook leren omgaan met momenten dat ik met mezelf moest dealen. In Berlijn was er altijd wel iets te doen waardoor ik het moeilijk vond om te kiezen op welke plek ik wilde zijn. Een heel groot luxe probleem eigenlijk.

Na een halfjaar stage te hebben gelopen komt er helaas ook een eind aan. Ik heb nog een weekje rust genomen in Berlijn en ben nu bijna klaar voor vertrek. Ik kijk terug op een zeer leerzame ervaring en zal deze ook nooit meer vergeten. Het is zeker een aanrader om stage te lopen in Berlijn en vooral bij Clash!

Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken