Je bent nu op de site van International, onderdeel van VISTA college
Printen
2 weken in Lapland

2 weken in Lapland

Koen Ermers op 13/03/2023

Hii,

Ik ben Koen Ermers, ik volg de opleiding evenementen organisatie in Maastricht. Ik zit in mijn tweede leerjaar en ik heb de kans gekregen om een project te mogen doen met Finse studenten en een hotel in Finland. In deze blog vertel ik, hoe ik deze reis heb ervaren.

Vertrek en aankomst

Het vertrek van de reis was op 12 Februari, om 02:00 uur moesten we verzamelen voor visa college in Maastricht. Om 06:00 zouden we een vlucht hebben naar het Finse Rovaniemi. Na een taxirit van ongeveer 1,5 uur kwamen we aan op de luchthaven van Charleroi. Na een vertraging van ongeveer een half uurtje zaten we dan eindelijk in de lucht op weg naar het mooie Lapland. Na ongeveer een uur of drie vliegen zouden we bijna moeten landen op de luchthaven van Rovaniemi, dat bleek anders te lopen. Na een hele hoop onduidelijkheid en cirkels te hebben gevlogen boven Finland had de piloot toch besloten dat het te gevaarlijk was om te landen in Rovaniemi vanwege het ijs op de landingsbaan en daarom een ongeplande tussenstop te maken in het Zweedse Luleå. Het was volledig onduidelijk hoe laat we verder zouden kunnen vliegen naar Rovaniemi en hoe laat we daar ongeveer zouden landen. Na uren van verwarring werd er omgeroepen dat er bussen ingezet zouden woorden tussen Luleå en Rovaniemi.
Ryanair (de vliegmaatschappij) had het zo slecht geregeld dat het uiteindelijk 8 uur duurde voordat wij in een bus zaten naar Finland.
Uiteindelijk na een energie vretende dag zijn we met een vertraging van ongeveer 11 uur aangekomen op plaats van bestemming.

Eenmaal in ons appartement aangekomen hebben we onze rust gepakt, dat hadden we nodig voor de komende 2 weken.

Kennismaking met het bedrijf

Het bedrijf waar we voor gewerkt hadden is het ‘Arctic snow hotel’. We hadden al een aantal meetings gehad online om een beetje te weten te komen wat ze voor ogen hadden wat de opdracht betreft. Ze waren heel vriendelijk en gastvrij. Ook op de eerste ontmoeting ter plekke werden we warm verwelkomt met koffie en kregen we een rondleiding door het ice hotel en de glas iglo’s. Het was een hele bijzondere ervaring om te zien hoe het allemaal in zijn werk gaat op de werkvloer en om te horen hoe ieder jaar het hotel van sneeuw en ijs gemaakt weer opnieuw word opgebouwd door een nieuwe groep ijs kunstenaren.
Iedereen van het team had direct een goede indruk van het bedrijf en dat was een mooi begin om van start te gaan met de opdracht.

De werkzaamheden

De tweede week zijn we gestart met de opdracht. We moesten een app ontwerpen voor nieuwe werknemers van het Arctic snow hotel. We hadden een team samengesteld van Nederlandse en Finse studenten van verschillende opleidingen, waaronder ICT, marketing & communicatie, evenementen organisatie en toerisme.
Met die mix van verschillende mensen en kennisgebieden konden we van slag.
Als je een app maakt, moet je natuurlijk eerst een prototype in elkaar zetten en creëren. Na een week vol met brainstormen, overleggen, tekenen, schrijven, interviewen, content schieten en nog veel meer hadden we na 6 dagen hard werken een prototype klaar.
Daar was iedereen heel trots op en het bedrijf was er ontzettend enthousiast over.
De reden dat het zo goed is gegaan, is omdat we zo goed op elkaar waren ingespeeld. Aan het begin van het project hebben we een lijst gemaakt met al onze namen en onze sterktepunten/talenten. Daar hebben we achteraf gezien heel erg veel profijt van gehad.

Verblijf

Het verblijf dat we hadden was een appartement dichtbij het centrum van Rovaniemi. Buiten dat het eigenlijk te krap was voor 4 studenten, was het er wel altijd gezellig. We hadden een keuken, een badkamer, een balkon en een slaapkamer. De slaapkamer was voor mij en twee andere mannelijke studenten van ICT. Onze enige vrouwelijke studente, sliep in een bed in de woonkamer. Heel veel speciaals valt er niet over het appartement te vertellen, het was vooral heel basic. We hebben het in de twee weken echt naar ons plekje gemaakt onder het motto, klein maar fijn.

Mijn ervaringen

Waar ik achter ben gekomen, is dat je in twee weken tijd zo absurd veel nieuwe ervaringen en indrukken kan opdoen. Ik heb zoveel nieuwe dingen geleerd wat betreft cultuur, vakkennis, mensenkennis, leiderschap, teambuilding en over mijzelf.

In de eerste week hebben we vooral veel teambuildings activiteiten gedaan. Alles in die week was nieuw voor mij en had ik nog nooit eerder gedaan. We hebben op Snow mobiles gereden, in een ijs wak gedreven met een speciaal pak aan, prachtige hikes door het bos gemaakt, het Finse onderwijssysteem leren kennen en natuurlijk hele leuke mensen leren kennen. De tweede week hebben we vooral aan de app zelf gewerkt. Ik kreeg al snel de rol als ‘project manager’. Daardoor heb ik heel veel geleerd over leiderschap en met verschillende problemen om te gaan. Ik heb ervaren dat de communicatie tussen verschillende culturen een van de moeilijkste factoren is als je met z’n allen aan het zelfde project werkt. Dat is natuurlijk geen probleem zolang het binnen de perken blijft en het allemaal word opgelost want dan kan iedereen het zien als een leer moment.

De cultuur

Voordat wij vertrokken naar Finland werd ons verteld dat Finland nog al een bijzondere cultuur had. Zo zouden Finnen over het algemeen stug en stil zijn.
Ik heb ondervonden dat dat volledig waar is. Hier in Nederland houden we ervan om overal een kletspraatje van te maken en de hele dag ons om van alles en nog wat druk te maken.
Onze Finse vrienden waren het tegenovergestelde dat. We konden zo (bij wijze van spreken) een uur met elkaar om de tafel zitten te eten, terwijl niemand iets zegt. Dat is natuurlijk wel wennen.
Je zou kunnen zeggen dat de mensen daar een stuk meer ontspannen zijn dan wij hier in dit overvolle/drukke kikkerland.

Waar ik zwaar van onder de indruk was, is het schoolsysteem.
Finse studenten kennen geen toetsweken, huiswerk, of veel te dure schoolkantines.
Al het onderwijs word betaald door de staat, zo ook de universitaire studies.
Het maakt ook niet uit of je op de basisschool, het voortgezet onderwijs of op een studie zit, er is iedere dag een gratis lunch voor je. Dit zijn warme lunchgerechten die door werknemers van de school worden bereid.

Ik denk dat we als Nederlanders nog heel wat kunnen leren van het Finse leven.

Terug naar Nederland

Eenmaal terug in Nederland is het tijd voor het verwerken van de ervaringen die je hebt opgedaan. Het was voor mij meteen weer even wennen om terug te komen in het normale leven wat hier natuurlijk niet heeft stil gestaan. Ook was het een enorme verandering wat het weer betreft. We hebben twee weken lang in winter wonderland geleefd met een temperatuur van gemiddeld -15. We hebben ook een uitschieter gehad naar -28, ik moet zeggen dat dat toch wel erg koud was.
Een week na dat ik terug in Nederland was, ben ik ook ziek geworden, dat had natuurlijk te maken met het verschil in temperatuur.

Ik ben mij gaan realiseren wat voor een geweldige weken ik heb gehad en hoe blij ik mag zijn over de mogelijkheden en het vertrouwen dat ik heb mogen ontvangen uit Finland maar ook uit Vista college.

Zelf zou ik iedereen aanraden om minimaal één keer mee te doen aan een internationaal project of stage, je leert zoveel meer dan alleen maar in de schoolbanken zitten.

Het project loopt nog door tot het einde van Mei, wij zijn als team gemotiveerd om het tot een mooi eindresultaat te brengen en daar heb ik ook de volste vertrouwen in.

Groetjes,
Koen Ermers

Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken