Je bent nu op de site van Bedrijfsopleidingen, onderdeel van VISTA college
Printen
Tammy uit Brunssum werd op latere leeftijd een blije apothekersassistent

Tammy uit Brunssum werd op latere leeftijd een blije apothekersassistent


Er dreigt een tekort aan assistenten in de zorg. UWV besloot daarom samen met het VISTA College zijinstromers op te leiden. Een van hen is Tammy El-Aammari (46) uit Brunssum. Zij is sinds deze week een dolblije apothekersassistent.

Negen jaar lang werkte ze bij het Centraal Bureau voor de Statistiek in Heerlen, als interviewer en op de afdeling klachtenafhandeling. Een leuke baan, maar een vast contract zat er steeds niet in. Tammy El-Aammari was 44 toen ze werkloos werd.

„Dat was het moment waarop ik dacht: wat wil ik nu echt? Vroeger wilde ik eigenlijk al in de zorg werken, maar ik heb jong kinderen gekregen, dus is het er nooit van gekomen. Toen vroeg UWV of ik eens wilde komen praten. Of ik misschien een opleiding tot apothekersassistente wilde volgen? Ik dacht alleen maar: nu moet ik er voor gaan”, vertelt ze enthousiast.

Verborgen vraag
Bij UWV zien ze al langer een tekort aan apothekers-, dokters- en tandartsassistenten aankomen. Ze willen de verborgen vraag boven water krijgen. „Steeds vaker vragen werkgevers om mensen met deze opleiding”, zegt Daniëlle Lodder, senior adviseur werkgeversdienstverlening bij UWV. Reden voor de uitkeringsinstantie om werkloze belangstellenden, zijinstromers, te zoeken voor een opleiding van anderhalf jaar die bestaat uit één dag in de week theorie aan het VISTA college en drie dagen praktijk bij de werkgever zelf.

Vier apothekers wilden graag meedoen aan het project en zorgden bij elkaar voor vijftien opleidingsplaatsen. Daarvoor meldden zich veertig serieuze belangstellenden, veelal mensen uit de horeca, detailhandel en de administratieve sector met een gemiddelde leeftijd van 45 jaar. Lodder: „We hebben gedegen geselecteerd om uitval te voorkomen. Er zijn veel gesprekken gevoerd en de kandidaten mochten een paar dagdelen meelopen in de apotheek. Uiteindelijk beslisten de werkgevers wie er mocht beginnen met de opleiding.” Vorige week, anderhalf jaar na de start, kregen twaalf herintreders hun diploma.

„Ik had al 25 jaar niet meer in de schoolbanken gezeten, dus het was wel weer even wennen”, vertelt Tammy El-Aammari. „Je leert de medicijnen kennen, we kregen behalve Nederlands, Engels en rekenen ook anatomie, zelfzorg, patiëntenzorg en farmaceutisch rekenen. Toch leer je het heel snel, omdat je ook in de praktijk werkt. De opleiding was voor mij goed te doen. En na afloop heb je meteen een baan.”

Gemotiveerd
Apotheker Casper Bongarts heeft negen zaken in Zuid-Limburg. Met zijn mensen leidde hij afgelopen anderhalf jaar vier zijinstromers op, een van hen is Tammy. „Wij merken al een tijdje dat het aantal studenten dat van de opleiding afkomt steeds minder wordt. Bovendien wil een deel doorstromen naar het hbo, dus wordt het lastiger om goede apothekersassistenten te vinden. Dat was voor ons reden om mee te doen aan dit project. Wat ook meespeelde, is dat UWV voor ons de werving, selectie en begeleiding heeft gedaan.”

Bongarts merkt dat deze nieuwe groep heel gemotiveerd is. „Ze hebben vaak al een carrière achter de rug en proberen dit werk te combineren met hun privéleven.” Hij sluit dan ook niet uit dat hij nog eens mee zal doen aan dit project.

UWV start in september weer met een nieuwe groep zijinstromers die opgeleid worden tot apothekersassistenten. Voor tandartsassistenten bestaat zo’n traject ook al en het plan is om ook een opleiding te beginnen voor doktersassistenten.

Deze week kreeg Tammy El-Aammari haar contract bij de apotheek in Heerlerheide. Ze gaat er drie dagen in de week aan de slag. Voor wie twijfelt over zo’n carrièreswitch heeft ze nog een tip. „Wil je dit echt, dan ga er gewoon voor. Ik ben er in elk geval heel blij van geworden.”

Bron: De Limburger

Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken