Je bent nu op de site van Bedrijfsopleidingen, onderdeel van VISTA college
Richting

Veiligheid

Niveau
Niet van toepassing

Sinds 2013 is de toezicht en handhaving van de Alcoholwet (toen de Drank- en Horecawet) toegewezen aan de gemeente. Het grote doel van de Alcoholwet is om te voorkomen dat jongeren onder de 18 jaar alcoholhoudende drank kunnen kopen en daarmee te voorkomen dat zij alcoholhoudende drank drinken. Het gevolg van het drinken van alcoholhoudende drank door jongeren heeft, naast de vaak daarmee gepaard gaande overlast, ook gevolgen voor de fysieke en psychische ontwikkeling van jongeren. De gemeente heeft hierin dus een belangrijke taak. Door een gedegen opleiding van de toekomstig Toezichthouder Alcoholwet, kan de reeds in dienst zijnde BOA ingezet worden op het gebied van de Alcoholwet.

Wat leer je?

Na de opleiding kent de cursist de verantwoordelijkheden van de burgemeester, de bevoegdheden als BOA en toezichthouder, en de gevolgen van strafrechtelijke en bestuursrechtelijke afdoening. De cursist heeft kennis van de Alcoholwet, controleert alcoholverkoop, spoort strafbare feiten op en schrijft juridisch correcte boeterapporten.

Na afronding van de opleiding Toezichthouder Alcoholwet bezit je kennis van:

  • Alcoholwet basis en uitleg begripsbepalingen;
  • bijzondere wetten en APV;
  • bevoegdheden als toezichthouder en als BOA;
  • opmaken van een juridisch correct boeterapport;
  • handhavingsinstrumentarium: o.a. inzicht boete rapport als instrument bij gemeentelijk handhavingsbeleid;
  • vergunningsplichtige bedrijven, niet vergunningsplichtige bedrijven, leeftijdsgrenzenherkenning, jeugdkaart en productherkenning;
  • bedrijfscontroles: commercieel en para commercieel, controletechnieken, Inspectiemethodieken.

Wat kun je na deze opleiding?

Na het positief afronden van de beide examens, kan je door de werkgever worden aangewezen als Toezichthouder Alcoholwet. Je kunt controles uitvoeren mbt de wet- en regelgeving, en indien nodig een boeterapport opmaken. Hierdoor draag je bij om de overlast van jeugdigen icm alcoholgebruik te verminderen en maak je verkooppunten meer bewust van hun taak in het terugdringen van alcoholgebruik door jongeren.

Voor wie is deze opleiding?

Als Buitengewoon Opsporingsambtenaar ben of wordt je aangewezen als gemeentelijk toezichthouder Alcoholwet. Met dit opleidingstraject krijg je kennis van en inzicht in de verschillende handhavingsinstrumenten die de wet biedt.

De basisformules zijn voor jou bekend terrein. Je bent toe aan de verdiepingsslag. Wil jij leren hoe je complexere formules maakt en toepast? Wil je ook een goede rapportage leren opstellen?

Iedereen die als Toezichthouder Alcoholwet werkzaam wilt zijn, moet deze opleiding voltooien. Alleen dan kan jij in combinatie met jouw BOA certificaat, aangesteld worden als Toezichthouder Alcoholwet door jouw werkgever

Studiekosten

De kosten per deelnemer zijn € 2.800,-.

Hoe worden vaardigheden getoetst?

De examinering vindt plaats bij EXTH, waarbij de mogelijkheid bestaat om, bij voldoende examenkandidaten, het theorie-examen, af te leggen in het examenlokaal van VISTA college, te Sittard.

Contact & aanmelden

Wil je meer informatie of je aanmelden? Klik dan op onderstaande knop

Neem contact met ons op

Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken