Vavo havo

Bij het VISTA college vavo kun je je havo nog steeds halen als je bent gezakt of als je in het verleden vroegtijdig je havo hebt beëindigd. Je volgt op vavo havo de benodigde vakken zodat je het examentraject opnieuw kunt doen.

Wil jij alsnog je diploma halen?
Dan is het vavo wellicht iets voor jou!

Bij het VISTA college vavo kun je je havo nog steeds halen als je bent gezakt of als je in het verleden vroegtijdig je havo hebt beëindigd. Je volgt op vavo havo de benodigde vakken zodat je het examentraject opnieuw kunt doen. Zo kun je in één of twee jaar havo-4 en 5 behandelen. Bij VISTA college worden alle profielen aangeboden op het vavo.

Bij VISTA analyseren wij jouw cijferlijst, geven een advies en zorgen ervoor dat jij alleen de vakken volgt die je nodig hebt om je diploma te halen. Zo focus je je alleen maar op de benodigde vakken en heb je voldoende tijd om je voor te bereiden op het examentraject.

Volwassenenonderwijs havo

Vavo staat voor Voortgezet Algemeen Volwassenenonderwijs. Je wordt gezien als volwassenen, dus over het algemeen ben je 18 jaar of ouder. Je kunt als volwassenen het havo afronden op het vavo als dat je niet gelukt is op de middelbare school. Het kan zijn dat je het eindexamen net niet gehaald hebt of dat je door omstandigheden je havo vroegtijdig beëindigd hebt. Wellicht ben je al begonnen aan een vervolgstudie nadat je je vmbo-diploma hebt gehaald, maar is het toch niet iets wat bij jou past. Vavo havo kan dan de juiste oplossing zijn. Zo geef je jezelf nog wat extra tijd om te bepalen wat je wilt gaan doen én haal je je havo-diploma.

Vavo havo in 1 jaar

Bij het VISTA college vavo heb je de kans om binnen 1 jaar je havo-diploma te halen door opnieuw het examentraject te doorlopen. Als je al vakken hebt behaald, dan hoef je deze vakken van jouw profiel niet opnieuw te volgen tijdens deze opleiding. Je volgt een geheel profiel, een deel van een profiel of enkele vakken gedurende dit traject. Je vindt de vavo havo profielen hier.

Vavo deelcertificaten havo

Het is mogelijk om deelcertificaten te behalen op het vavo havo. Een deelcertificaat is een los diploma voor een apart vak zodat je alsnog kan slagen voor het havo-diploma. Deze deelcertificaten kun je ook gebruiken om je havo-diploma aan te vullen met extra vakken. Dit kun je doen als je deze extra vakken nodig hebt om toegelaten te worden voor de studie die jij graag wilt doen.

Profielen vavo havo

De profielen voor havo zijn als volgt:

  • Cultuur & Maatschappij

  • Economie & Maatschappij

  • Natuur & Gezondheid

  • Natuur & Techniek

Profiel

Cultuur & Maatschappij

Economie & Maatschappij

Natuur & Gezondheid

Natuur & Techniek

Gemeenschappelijk deel

Nederlands

Engels

maatschappijleer

Nederlands

Engels

maatschappijleer

Nederlands

Engels

maatschappijleer

Nederlands

Engels

maatschappijleer

Verplicht profieldeel

geschiedenis en Duits of Frans

wiskunde A of B

economie

geschiedenis

wiskunde A of B

scheikunde

biologie

wiskunde B

natuurkunde

scheikunde

Keuze profieldeel

aardrijkskunde

of

maatschappijwet

of

economie

en

filosofie of

Duits of

Frans of

kunstvak*

aardrijkskunde

of

bedrijfseconomie

of

maatschappijwet

of

Duits of

Frans

natuurkunde of aardrijkskunde

informatica** of biologie

Vrij deel

één van de andere in deze tabel genoemde vakken of Spaans elementair***

* Kunstvakken worden alleen aangeboden in samenwerking met je oude school

** Informatica wordt alleen aangeboden op locatie Maastricht

*** Spaans elementair wordt alleen aangeboden op locatie Maastricht

Toelatingseisen vavo havo

Wil jij naar vavo havo maar weet je niet of je voldoet aan de toelatingseisen? Dit zijn de toelatingseisen voor het voorexamentraject vavo havo:

  • diploma vmbo-tl en aantoonbare motivatie, of;

  • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, of;

  • overgangsbewijs van vwo 3 naar vwo 4, of;

  • diploma mbo 3 (capaciteitenonderzoek verplicht) en aantoonbare motivatie.

De toelatingseisen voor vavo havo 5 zijn:

  • overgangsbewijs van havo 4 naar havo 5, of;

  • overgangsbewijs van vwo 4 naar vwo 5, of;

  • deelname aan examen havo, maar diploma niet behaald, of;

  • deelname aan examen vwo, maar diploma niet behaald, of;

  • diploma mbo 4, of;

  • diploma vmbo-tl, aantoonbare motivatie en haalbaarheid (houd rekening met een tweejarig traject).

Voldoe je niet aan deze toelatingseisen, maar ben je wel 18 jaar of ouder? Neem persoonlijk contact met ons op. We bekijken dan samen wat het VISTA college voor jou kan betekenen.

Kosten vavo havo

De kosten van het vavo havo traject hangen af van verschillende factoren.

Ben je op 1 oktober van het desbetreffende schooljaar 16 of 17 jaar en kom je van een reguliere middelbare school?

Je eigen middelbare school moet je dan aan ons uitbesteden. Je blijft dan wel ingeschreven staan op je eigen school, maar de lessen volg je op het vavo havo bij het VISTA college. Je middelbare school is uiteindelijk verantwoordelijk voor het programma. Het eindexamen neem je echter wel af bij het VISTA college en hier krijg je ook je diploma. Voor vavo havo betaal je geen wettelijk lesgeld. Jouw uitbestedende middelbare school regelt dit voor je. Dat geldt ook voor de kosten van de boeken met als voorwaarde dat de boeken gehuurd worden.

Word je na 1 oktober van het schooljaar 18 jaar en word je niet uitbesteed?

Bij VISTA college ben je welkom als leerplicht je toestemming geeft om de vavo havo opleiding te volgen. Jouw middelbare school besteed je uit aan het vavo terwijl je wel blijft ingeschreven op je eigen school. Je middelbare school is wel eindverantwoordelijk voor het programma, maar de lessen volg je bij het VISTA college. Je neemt ook het eindexamen af bij VISTA college en hier krijg je dan ook je diploma. Je wordt een overheidscursist en betaalt geen wettelijk lesgeld of - bij deeltijd - cursusgeld. Houd wel rekening met bijkomende kosten, zoals reiskosten en kosten voor studieboeken.

Ben je op 1 oktober van het betreffende schooljaar 18 jaar of ouder?

De kosten van een Vavo opleiding hangen af van het moment waarop jij start. Ben je op de startdatum jonger dan 18? Dan hoef je geen lesgeld te betalen, maar wordt dit geregeld vanuit jouw middelbare school of de overheid. Wanneer je 18 jaar of ouder bent, dan betaal je de Vavo kosten wél zelf. De kosten voor Vavo zijn dan afhankelijk van de lessen die jij volgt. Kies je ervoor om een volledig pakket te volgen, dan betaal je €1357,-. Volg je niet het hele pakket, maar slechts een paar vakken, dan betaal je €34,40 per lesuur. Natuurlijk is het ook mogelijk een tegemoetkoming scholieren aan te vragen bij DUO. Deze gift hoef je, als je het doorgeeft, niet terug te betalen.

Wil je meer informatie hierover? Kijk dan eens op de website van DUO.

Kun je een tegemoetkoming krijgen?

Ja! Je kunt een Tegemoetkoming Scholieren aanvragen bij DUO als je 18 jaar of ouder bent. Let dan wel op dat je geen recht hebt op studiefinanciering en dus ook niet op een studentenreisproduct. De tegemoetkoming is een gift, dus die hoef je niet terug te betalen als je je opleiding niet afrondt. Als je besluit om halverwege het schooljaar met je vavo havo te stoppen en geef je dit niet door aan DUO, dan moet je het teveel ontvangen geld wel terugbetalen.

Een basistoelage kun je aanvragen als je tussen de 18 en 30 jaar bent én de Nederlandse nationaliteit hebt. Hoeveel de basistoelage is hangt af van de woonsituatie, en of je een voltijd of deeltijd student bent. Er is ook een mogelijkheid om een aanvullende toelage aan te vragen. Deze toelage voorziet in de kosten van het lesgeld en de schoolkosten voor onder andere boeken. Het bedrag hangt af van een aantal zaken, zoals het inkomen van je ouder(s), het aantal kinderen dat door je ouder(s) wordt verzorgd en het soort onderwijs dat je volgt. Het kan dus voorkomen dat je geen aanvullende toelage kunt krijgen.

Meer informatie over Tegemoetkoming Scholieren vind je hier.

Meld je aan voor vavo havo

Meld je aan voor de vavo havo bij het VISTA college. Je moet wel 18 jaar of ouder zijn en aan één van de toelatingseisen voldoen. Aanmelden doe je gemakkelijk online. Voldoe je niet aan de eisen? Overleg dan met je middelbare school of neem contact op met ons en dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

Snel naar
Voor volwassenen Deelcertificaten Aanmelden