De kosten van het vavo havo traject hangen af van verschillende factoren.
Ben je op 1 oktober van het desbetreffende schooljaar 16 of 17 jaar en kom je van een reguliere middelbare school?
Je eigen middelbare school moet je dan aan ons uitbesteden. Je blijft dan wel ingeschreven staan op je eigen school, maar de lessen volg je op het vavo havo bij het VISTA college. Je middelbare school is uiteindelijk verantwoordelijk voor het programma. Het eindexamen neem je echter wel af bij het VISTA college en hier krijg je ook je diploma. Voor vavo havo betaal je geen wettelijk lesgeld. Jouw uitbestedende middelbare school regelt dit voor je. Dat geldt ook voor de kosten van de boeken met als voorwaarde dat de boeken gehuurd worden.
Word je na 1 oktober van het schooljaar 18 jaar en word je niet uitbesteed?
Bij VISTA college ben je welkom als leerplicht je toestemming geeft om de vavo havo opleiding te volgen. Jouw middelbare school besteed je uit aan het vavo terwijl je wel blijft ingeschreven op je eigen school. Je middelbare school is wel eindverantwoordelijk voor het programma, maar de lessen volg je bij het VISTA college. Je neemt ook het eindexamen af bij VISTA college en hier krijg je dan ook je diploma. Je wordt een overheidscursist en betaalt geen wettelijk lesgeld of - bij deeltijd - cursusgeld. Houd wel rekening met bijkomende kosten, zoals reiskosten en kosten voor studieboeken.
Ben je op 1 oktober van het betreffende schooljaar 18 jaar of ouder?
De kosten van een Vavo opleiding hangen af van het moment waarop jij start. Ben je op de startdatum jonger dan 18? Dan hoef je geen lesgeld te betalen, maar wordt dit geregeld vanuit jouw middelbare school of de overheid. Wanneer je 18 jaar of ouder bent, dan betaal je de Vavo kosten wél zelf. De kosten voor Vavo zijn dan afhankelijk van de lessen die jij volgt. Kies je ervoor om een volledig pakket te volgen, dan betaal je €1357,-. Volg je niet het hele pakket, maar slechts een paar vakken, dan betaal je €34,40 per lesuur. Natuurlijk is het ook mogelijk een tegemoetkoming scholieren aan te vragen bij DUO. Deze gift hoef je, als je het doorgeeft, niet terug te betalen.
Wil je meer informatie hierover? Kijk dan eens op de website van DUO.
Kun je een tegemoetkoming krijgen?
Ja! Je kunt een Tegemoetkoming Scholieren aanvragen bij DUO als je 18 jaar of ouder bent. Let dan wel op dat je geen recht hebt op studiefinanciering en dus ook niet op een studentenreisproduct. De tegemoetkoming is een gift, dus die hoef je niet terug te betalen als je je opleiding niet afrondt. Als je besluit om halverwege het schooljaar met je vavo havo te stoppen en geef je dit niet door aan DUO, dan moet je het teveel ontvangen geld wel terugbetalen.
Een basistoelage kun je aanvragen als je tussen de 18 en 30 jaar bent én de Nederlandse nationaliteit hebt. Hoeveel de basistoelage is hangt af van de woonsituatie, en of je een voltijd of deeltijd student bent. Er is ook een mogelijkheid om een aanvullende toelage aan te vragen. Deze toelage voorziet in de kosten van het lesgeld en de schoolkosten voor onder andere boeken. Het bedrag hangt af van een aantal zaken, zoals het inkomen van je ouder(s), het aantal kinderen dat door je ouder(s) wordt verzorgd en het soort onderwijs dat je volgt. Het kan dus voorkomen dat je geen aanvullende toelage kunt krijgen.
Meer informatie over Tegemoetkoming Scholieren vind je hier.