Vavo vmbo-tl

Als je bent gezakt voor je vmbo-tl diploma, kun je deze bij het VISTA college toch behalen via het vavo vmbo-tl. Het kan ook gebeuren dat je ervoor hebt gekozen om je vmbo-tl vroegtijdig te beëindigen. Ook dan kun je nog steeds je vmbo-tl diploma behalen.

Vavo vmbo-tl

Als je bent gezakt voor je vmbo-tl diploma, kun je deze bij het VISTA college toch behalen via het vavo vmbo-tl. Het kan ook gebeuren dat je ervoor hebt gekozen om je vmbo-tl vroegtijdig te beëindigen. Ook dan kun je nog steeds je vmbo-tl diploma behalen. Met vavo volg je de benodigde vakken en doorloop je het examentraject opnieuw.

Bij VISTA college vavo behandel je in één jaar vmbo-4 doordat elk profiel wordt aangeboden. Volg alleen de vakken die jij nodig hebt om je vmbo-tl diploma te halen. Wij analyseren daarvoor jouw cijferlijst en geven je advies welke vakken je moet volgen. Focus je dus alleen op de benodigde vakken en bereid je goed voor op de aankomende examens.

Vavo vmbo-tl opleiding voor volwassenen

Vavo staat voor Voortgezet Algemeen Volwassenenonderwijs. Over het algemeen is iedereen op het vavo 18 jaar of ouder. Je kunt als volwassenen gewoon het vmbo-tl afronden als dat niet meteen gelukt is. Dit kan doordat je het eindexamen niet gehaald hebt, je het vmbo vroegtijdig hebt moeten beëindigen of misschien heb je wel je vmbo-kbg diploma gehaald en ben je aan een vervolgstudie begonnen, maar is dat toch niet helemaal wat je wilt doen. Ook dan is vavo vmbo-tl een goede oplossing. Zo haal je niet alleen je vmbo-tl diploma maar geef je je zelf ook nog wat extra tijd om te beslissen wat je wilt gaan doen.

Snel je diploma via vavo vmbo-tl

VISTA college vavo biedt jou de kans om binnen 1 jaar je vmbo-tl diploma te behalen door het examentraject opnieuw te doorlopen. Afhankelijk van de vakken die je mogelijk al hebt behaald, hoef je niet alle vakken opnieuw te volgen van jouw profiel. Het kan dus zijn dat je een geheel profiel volgt, een deel van een profiel of enkele vakken bij het vavo vmbo-tl. Je vindt de vavo vmbo-tl profielen hier.

Deelcertificaten via vavo vmbo-tl

Op vavo vmbo-tl is het mogelijk om een deel van een profiel of enkele vakken te volgen en deze af te sluiten met een certificaat. Heb je in het vorig schooljaar vakken met een voldoende afgesloten? Dan hoef deze niet opnieuw te volgen of er examen in te doen om in aanmerking te komen voor een diploma. Heb je in het verleden één of meerdere certificaten behaald? In sommige gevallen kun je dan vrijstelling krijgen voor vakken.

Profielen vavo vmbo-tl

De profielen voor vmbo-tl zijn als volgt:

  • Techniek

  • Zorg & Welzijn

  • Landbouw

  • Economie

Profiel

Techniek

Zorg & Welzijn

Landbouw

Economie

Gemeenschappelijk deel

Nederlands

Engels

maatschappijleer

Nederlands

Engels

maatschappijleer

Nederlands

Engels

maatschappijleer

Nederlands

Engels

maatschappijleer

Profielvakken

wiskunde

nask 1

(natuur/scheikunde)

biologie en

wiskunde of

maatschappijkunde

of

aardrijkskunde of

geschiedenis

wiskunde en

nask 1 of

biologie

economie en

wiskunde of

Duits of

Franks*

Vrije deel

aardrijkskunde

biologie

Duits

economie

Frans*

geschiedenis

maatschappijkunde

nask 2

aardrijkskunde

Duits

economie

Frans*

geschiedenis

maatschappijkunde

nask 1

nask 2

wiskunde

aardrijkskunde

Duits

economie

Frans*

geschiedenis

maatschappijkunde

nask 1

nask 2

wiskunde

aardrijkskunde

biologie

Duits

Frans*

geschiedenis

maatschappijkunde

nask 1

nask 2

* Frans wordt alleen aangeboden op locatie Maastricht

Toelatingseisen vavo vmbo-tl

Wil jij naar vavo vmbo-tl maar weet je niet of je voldoet aan de toelatingseisen? Dit zijn de toelatingseisen voor het voorexamentraject vavo vmbo-tl:

  • diploma vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg, of;

  • overgangsbewijs van vmbo-tl 3 naar vmbo-tl 4, of;

  • deelname aan examen vmbo-tl, maar diploma niet behaald.

Voldoe je niet aan deze toelatingseisen voor vmbo-tl, maar ben je wel 18 jaar of ouder? Nee dan persoonlijk contact met ons op. We bekijken samen wat VISTA college voor jou kan betekenen.

Kosten vavo vmbo-tl

De kosten van het vavo vmbo-tl traject kunnen verschillend zijn. Dit hangt af van verschillende factoren.

Ben je op 1 oktober van het desbetreffende schooljaar 16 of 17 jaar en kom je van een reguliere middelbare school?

Je middelbare school moet je uitbesteden aan ons. Je blijft dan wel ingeschreven staan op je eigen school, maar de lessen volg je bij vavo vmbo-tl. Uiteindelijk is je middelbare school wel eindverantwoordelijk voor het programma. Het eindexamen neem je af bij ons en bij ons krijg je ook het diploma. Je hoeft dan geen wettelijk lesgeld te betalen bij vavo vmbo-tl. Je uitbestedende middelbare school moet dit voor je regelen. Daarnaast moeten ze ook de kosten van de boeken regelen met als voorwaarde dat deze gehuurd worden.

Word je na 1 oktober van het schooljaar 18 jaar en word je niet uitbesteed?

Bij VISTA college ben je welkom als leerplicht je toestemming heeft gegeven op de opleiding vavo vmbo-tl te volgen. Jouw middelbare school besteed je uit aan het vavo, maar je blijft wel ingeschreven op je eigen school. Je volgt de lessen bij VISTA college, neemt het eindexamen af bij VISTA en hier krijg je dan ook je diploma. Je wordt een overheidscursist en betaalt geen wettelijk lesgeld of - bij deeltijd - cursusgeld. Houd wel rekening met de bijkomende reiskosten en kosten voor studieboeken.

Ben je op 1 oktober van het betreffende schooljaar 18 jaar of ouder?

De kosten van een Vavo opleiding hangen af van het moment waarop jij start. Ben je op de startdatum jonger dan 18? Dan hoef je geen lesgeld te betalen, maar wordt dit geregeld vanuit jouw middelbare school of de overheid. Wanneer je 18 jaar of ouder bent, dan betaal je de Vavo kosten wél zelf. De kosten voor Vavo zijn dan afhankelijk van de lessen die jij volgt. Kies je ervoor om een volledig pakket te volgen, dan betaal je €1357,-. Volg je niet het hele pakket, maar slechts een paar vakken, dan betaal je €34,40 per lesuur. Natuurlijk is het ook mogelijk een tegemoetkoming scholieren aan te vragen bij DUO. Deze gift hoef je, als je het doorgeeft, niet terug te betalen.

Wil je meer informatie hierover? Kijk dan eens op de website van DUO.

Kun je een tegemoetkoming krijgen?

Zeker! Een Tegemoetkoming Scholieren kun je aanvragen als je 18 jaar of ouder bent bij DUO. Let er wel op dat je geen recht hebt op studiefinanciering en dus ook niet op het studentenreisproduct. De tegemoetkoming is een gift die je niet hoeft terug te betalen als je je opleiding niet afrondt. Echter, als je besluit om halverwege het schooljaar met de opleiding te stoppen en dit niet door te geven aan DUO, dan moet je het teveel ontvangen geld wel terug betalen.

Een basistoelage kun je aanvragen als je tussen de 18 en 30 jaar oud bent én de Nederlandse nationaliteit hebt. Het bedrag van de basistoelage hangt af van je woonsituatie en of je voltijd- of deeltijd student bent.

Er is ook een mogelijkheid om een aanvullende toelage aan te vragen. Deze voorziet je in de kosten van het lesgeld en schoolkosten voor onder andere de boeken. De hoogte hangt af van het inkomen van je ouder(s), het aantal kinderen dat door je ouder(s) wordt verzorgd en het soort onderwijs dat je volgt. Het kan dus zijn dat je geen aanvullende toelage kunt krijgen.

Wil je meer informatie? Informatie over Tegemoetkoming Scholieren vind je hier.

Meld je aan voor vavo vmbo-tl

Meld je aan voor de vavo vmbo-tl bij het VISTA college. Je moet wel 18 jaar of ouder zijn en aan één van de toelatingseisen voldoen. Aanmelden doe je gemakkelijk online. Voldoe je niet aan de eisen? Overleg dan met je middelbare school of neem contact op met ons en dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

Snel naar
Voor volwassenen Deelcertificaten Aanmelden