Vavo vwo

Vavo vwo bij het VISTA college is ideaal als je gezakt bent en alsnog je vwo-diploma wilt halen. Misschien is het niet gelukt om in één keer te slagen voor het vwo-diploma. Het kan ook zijn dat je in het verleden ervoor hebt gekozen om je vwo vroegtijdig te beëindigen.

Wil jij alsnog je diploma halen?
Dan is het vavo wellicht iets voor jou!

Vavo vwo bij het VISTA college is ideaal als je gezakt bent en alsnog je vwo-diploma wilt halen. Misschien is het niet gelukt om in één keer te slagen voor het vwo-diploma. Het kan ook zijn dat je in het verleden ervoor hebt gekozen om je vwo vroegtijdig te beëindigen. Dat betekent niet dat je geen vwo-diploma meer kunt behalen.

Met vavo kun je gewoon je vwo-diploma behalen door de benodigde vakken te volgen en het examen opnieuw te doen. Je kunt in één of twee jaar vwo-5 en 6 behandelen doordat bij VISTA college elk profiel wordt aangeboden op het vavo.

Wij analyseren jouw cijferlijst en geven een advies. Zo volg je alleen de vakken die je nodig hebt om je diploma te halen. Focus je dus alleen maar op de benodigde vakken en heb voldoende tijd om je voor te bereiden op het examentraject.

Vwo voor volwassenen

Vavo staat voor Voortgezet Algemeen Volwassenenonderwijs. Over het algemeen ben je ouder dan 18 jaar als je het vavo gaat volgen. Je kunt dus als volwassenen gewoon het vwo afronden als je dat niet gelukt is. Het kan zijn dat je het eindexamen net niet gehaald hebt, of dat je door andere omstandigheden je vwo vroegtijdig hebt moeten beëindigen. Misschien heb je wel je havo-diploma gehaald en ben je aan een vervolgstudie begonnen, maar is dat toch niet helemaal wat je wilt. Ook dan is vavo vwo een goede oplossing. Zo haal je niet alleen je vwo-diploma maar geef je jezelf ook nog wat extra tijd om te beslissen wat je wilt gaan doen.

Vavo vwo deelcertificaten

Op vavo vwo is het ook mogelijk om deelcertificaten te behalen. Het is een los diploma voor een apart vak zodat je alsnog kan slagen voor je vwo-diploma. Ook kun je deelcertificaten behalen om je huidige vwo-diploma aan te vullen met extra vakken.

Vwo in 1 jaar bij vavo

VISTA College vavo biedt jou de kans om binnen 1 jaar je vwo-diploma te behalen. Je loopt het examentraject opnieuw door. Afhankelijk van de vakken die je mogelijk al hebt behaald, hoef je niet alle vakken opnieuw te volgen van jouw profiel. Je kunt dus een geheel profiel volgen, een deel van een profiel of enkele vakken bij het vavo vwo.

Veelgestelde vragen

Profielen vavo vwo

De profielen voor vwo zijn als volgt:

  • Cultuur & Maatschappij

  • Economie & Maatschappij

  • Natuur & Gezondheid

  • Natuur & Techniek

Profiel

Cultuur & Maatschappij

Economie & Maatschappij

Natuur & Gezondheid

Natuur & Techniek

Gemeenschappelijk deel

Nederlands

Engels

maatschappijleer

Duits of Frans

Nederlands

Engels

maatschappijleer

Duits of Frans

Nederlands

Engels

maatschappijleer

Duits of Frans

Nederlands

Engels

maatschappijleer

Duits of Frans

Verplicht profieldeel

geschiedenis

wiskunde C (of A / B)

wiskunde A of B

economie

geschiedenis

wiskunde A of B

scheikunde

biologie

wiskunde B

natuurkunde

scheikunde

Keuze profieldeel

aardrijkskunde

of

maatschappijwet

of

economie

en

filosofie of

Duits of

Frans of

kunstvak*

aardrijkskunde

of

bedrijfseconomie

of

maatschappijwet

of

Duits of

Frans

natuurkunde of aardrijkskunde

informatica** of biologie

Vrij deel

één van de andere in deze tabel genoemde vakken of Spaans elementair***

* Kunstvakken worden alleen aangeboden in samenwerking met je oude school

** Informatica wordt alleen aangeboden op locatie Maastricht

*** Spaans elementair wordt alleen aangeboden op locatie Maastricht

Toelatingseisen vavo vwo

Wil jij naar vavo vwo maar weet je niet of je voldoet aan de toelatingseisen? Dit zijn de toelatingseisen voor vavo vwo:

  • overgangsbewijs van vwo 5 naar vwo 6, of;

  • deelname aan examen vwo, maar diploma niet behaald (sprokkelen), of;

  • diploma havo, aantoonbare motivatie en haalbaarheid (houd rekening met een tweejarig traject!)

Mocht je niet voldoen aan deze toelatingseisen voor vavo vwo, maar ben je wel 18 jaar of ouder? Neem persoonlijk contact met ons op. We bekijken dan individueel wat VISTA college voor jou kan betekenen.

Kosten vavo vwo

Ben je op 1 oktober van het desbetreffende schooljaar 16 of 17 jaar en kom je van een reguliere middelbare school?

Je moet dan door je eigen school aan ons worden uitbesteed. Zo blijf je wel ingeschreven staan op je eigen school, maar volg je de lessen op vavo vwo. Uiteindelijk is je middelbare school wel eindverantwoordelijk voor het programma. Je neemt het eindexamen af bij VISTA en hier krijg je dan ook je diploma. Je bent dan een ‘uitbesteder’ of 'Rutte-leerling'. Je betaalt voor vavo vwo geen wettelijk lesgeld; dit wordt via je uitbestedende middelbare school geregeld. Dat geldt ook voor de kosten van de boeken. Voorwaarde is wel dat de boeken gehuurd worden.

Word je na 1 oktober van het schooljaar 18 jaar en word je niet uitbesteed?

Je bent welkom bij VISTA college als leerplicht je toestemming geeft om het vavo vwo-onderwijs te volgen. Jouw middelbare school kan je uitbesteden aan het vavo. Zo blijf je wel ingeschreven staan op je eigen school, maar volg je de lessen op vavo vwo. Uiteindelijk is je middelbare school wel eindverantwoordelijk voor het programma. Je neemt het eindexamen af bij VISTA en hier krijg je dan ook je diploma. Je wordt een overheidscursist en betaalt geen wettelijk lesgeld of - bij deeltijd - cursusgeld. Houd wel rekening met reiskosten en bijkomende kosten voor studieboeken.

Ben je op 1 oktober van het betreffende schooljaar 18 jaar of ouder?

De kosten van een Vavo opleiding hangen af van het moment waarop jij start. Ben je op de startdatum jonger dan 18? Dan hoef je geen lesgeld te betalen, maar wordt dit geregeld vanuit jouw middelbare school of de overheid. Wanneer je 18 jaar of ouder bent, dan betaal je de Vavo kosten wél zelf. De kosten voor Vavo zijn dan afhankelijk van de lessen die jij volgt. Kies je ervoor om een volledig pakket te volgen, dan betaal je €1357,-. Volg je niet het hele pakket, maar slechts een paar vakken, dan betaal je €34,40 per lesuur. Natuurlijk is het ook mogelijk een tegemoetkoming scholieren aan te vragen bij DUO. Deze gift hoef je, als je het doorgeeft, niet terug te betalen.

Wil je meer informatie hierover? Kijk dan eens op de website van DUO.

Kun je een tegemoetkoming krijgen?

Jazeker! Als je 18 jaar of ouder bent, kun je een Tegemoetkoming Scholieren aanvragen bij DUO. Let op: je hebt geen recht op studiefinanciering en daardoor ook niet op een studentenreisproduct. De tegemoetkoming is een gift die je niet hoeft terug te betalen als je je opleiding niet afrondt. Besluit je echter halverwege het schooljaar met je opleiding te stoppen en geef je dit niet door aan DUO, dan moet je het teveel ontvangen geld wel terugbetalen.

Je kunt een basistoelage aanvragen als je tussen de 18 en 30 jaar bent en de Nederlandse nationaliteit hebt. De hoogte van de basistoelage hangt van je woonsituatie af, en of je voltijd- of deeltijd student bent.

Ook is het mogelijk een aanvullende toelage aan te vragen. Deze toelage voorziet in de kosten van het lesgeld en de schoolkosten voor onder andere boeken. De hoogte hangt af van het inkomen van je ouder(s), het aantal kinderen dat door je ouder(s) wordt verzorgd en het soort onderwijs dat je volgt. Het kan dus voorkomen dat je geen aanvullende toelage kunt krijgen.

Meer weten? Kijk dan eens op Meer informatie over Tegemoetkoming scholieren.

Aanmelden vavo vwo

Aanmelden bij VISTA voor vavo vwo kan wanneer je 18 jaar of ouder bent en aan één van de toelatingseisen voldoet. Je kunt je dan gemakkelijk online aanmelden. Mocht je niet aan de eisen voldoen, dan kun je overleggen met je middelbare school of neem contact op met ons en dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

Snel naar
Voor volwassenen Deelcertificaten Kosten Aanmelden