Tandartsassistent

Jij bent niet bang voor de tandarts

Als kind was je al gefascineerd door wat bij de tandarts gebeurde als je in de stoel lag. Je zag een smetteloze omgeving, glimmende instrumenten netjes gepresenteerd en zoemende apparaten. Snel en trefzeker wist de tandartsassistent altijd het goede haakje aan te geven, vroeg je vriendelijk om je mond te spoelen, hielp je in en uit de stoel en maakte een nieuwe afspraak met je. Dat wil jij nu ook. Als Tandartsassistent ben je een duizendpoot. Je bent de hele dag in de weer, regelt de afspraken met patiënten en houdt de administratie bij.

Je assisteert de tandarts aan de stoel en zorgt dat alle apparatuur in orde is. Je steriliseert en legt instrumenten en materialen klaar en reikt ze tijdens een behandeling aan. Je geeft waar nodig voorlichting over mondhygiëne. Je hebt ook lef en bent handig. Als assistente verricht je een aantal zelfstandige behandelingen zoals het maken van afdrukken, röntgenfoto’s (in opdracht van de tandarts), fluoride applicatie, aanbrengen van een sealing etc. Dit vereist overigens dat je nauwgezet en geconcentreerd kunt werken. En dat je vriendelijk bent en aan de hoogste eisen van hygiëne en netheid voldoet. Jij beschikt kortom over een goede dosis klantgerichtheid, oog voor detail en vooral twee rechterhanden.

Toelatingseisen

Om te starten met deze opleiding, heb je nodig:

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg of theoretische leerweg, of;
  • een mbo-diploma van minimaal niveau 2, of;
  • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo, of;
  • een mbo-diploma van een andere opleiding.
Locatie
Heerlen (ZAP), Henri Dunantstraat
Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
3 jaar
Crebo
25699

Opleidingsinformatie

Tijdens de opleiding gaan we samenwerken aan het (verder) ontwikkelen van kwaliteiten en vaardigheden die je als Tandartsassistent nodig hebt. Jij wilt immers goed getraind aan de slag gaan. Deze opleiding is zeer beroepsgericht. Zowel op school als in de beroepspraktijk werk je aan kennis, vaardigheden en houding. We bieden naast hoorcolleges, vaardigheidstrainingen en praktijklessen. Je wordt intensief begeleid, maar er wordt ook veel verantwoordelijkheid voor je eigen leerproces van jou verwacht.

Keuzedelen

Jouw opleiding bestaat uit een basis-, profiel- en keuzedeel (of -delen). Het keuzedeel maakt je studie interessanter. Hiermee kunnen opleidingen inspelen op ontwikkelingen in onze regio of binnen het bedrijfsleven. De keuzedelen zorgen bovendien voor een betere aansluiting op een hbo-studie. Je krijgt ook algemene vakken zoals Nederlands, rekenen, loopbaanbegeleiding en burgerschapsvaardigheden. Doe je een niveau 4 opleiding, dan komt daar Engels bij.

Verder leren/werken

Als jij klaar bent met deze studie, dan kun je ervoor kiezen om op hbo-niveau de opleiding Mondhygiënist te gaan volgen. Ook andere opleidingen zijn overigens mogelijk. Informeer je goed. Wil je meteen aan de slag als gediplomeerd Tandartsassistent, dan kun je gaan werken in een tandartspraktijk of op andere plekken waar tandheelkundige handelingen worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld bij een kaakchirurg of een orthodontist. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid te werken bij een zogenaamd dental depot of als vertegenwoordiger van tandheelkundige producten. Met dit diploma heb je tegenwoordig zo goed als zeker een baan.

Belangrijk om te weten

Beroepsgebonden vaccinaties
Werken in sommige beroepsgroepen (oa zorg, maatschappelijke zorg, pedagogiek, beveiliging, handhaving) brengt besmettingsrisico's met zich mee (bijvoorbeeld hepatitus b). Het werkveld biedt medewerkers en stagiaires de mogelijkheid om zich hiervoor in te enten. Dit is geen verplichting maar wordt wel aangeraden. Het is goed om je hier bewust van te zijn als je start bij de opleiding. De vaccinatie heeft geen invloed op jouw toelating bij de opleiding.

Studiekosten

Je krijgt van de opleiding informatie die je nodig hebt voor de aanschaf van leermiddelen, laptop, eventuele licenties en indien van toepassing werkkleding, werkschoenen, keukengerei, gereedschap, kappersbenodigdheden etc.

Lees op mijnVISTA de instructies om leermiddelen te bestellen

Er kunnen omstandigheden zijn waarin het betalen van de directe schoolkosten - zoals leermiddelen en materialen - een probleem vormen. Ook kun je als student plotseling ziek worden of door andere bijzondere omstandigheden, studievertraging oplopen. Je kunt dan als student hierin, onder bepaalde voorwaarden, financieel ondersteund worden.

Meer informatie over het mbo-studentenfonds