Mbo verpleegkundige

Jij hebt aandacht voor een ander

Mensen helpen is jouw ding. Jij kunt tegen een stootje, bent fysiek sterk en hebt de gave om mensen zich op hun gemak te laten voelen en gerust te stellen. Als Verpleegkundige kun jij je als geen ander inleven, luisteren, vragen stellen en relativeren. Jij ondersteunt patiënten in zorgsituaties waarin ze (gedeeltelijk) door ziekte, een handicap of andere beperkingen niet meer voor zichzelf kunnen zorgen. Je observeert, signaleert, verzorgt, begeleidt en coördineert. Je stemt met de patiënt en eventuele mantelzorgers af.

Je informeert en adviseert. Je overlegt ook met collega’s en met andere vakspecialisten, zoals diëtisten en fysiotherapeuten. Je doet er kortom alles aan om de situatie van patiënten te verbeteren. Met respect en vanuit een integere houding.

Aanmelden schooljaar 2021-2022

Je kunt je voor de opleiding Mbo verpleegkundige BBL, locatie Heerlen en Maastricht, ook nog inschrijven tijdens het lopende schooljaar. Gebruik hiervoor de onderstaande knop.

Aanmelden Heerlen, Henri Dunantstraat Aanmelden Maastricht, Sibemaweg

Aanmelden schooljaar 2022-2023

Toelatingseisen

Om te starten met deze opleiding, heb je nodig:

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg of theoretische leerweg, of;
  • een mbo-diploma van minimaal niveau 2, of;
  • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo, of;
  • een mbo-diploma van een andere opleiding.
Locaties
Maastricht, Sibemaweg

Heerlen (ZAP), Henri Dunantstraat
Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 4
Duur
2,5 - 4 jaar
Crebo
25655

Opleidingsinformatie

Als verpleegkundige heb je een verantwoordelijk en afwisselend vak. Je bent degene die dagelijks de professionele zorg heeft over patiënten. Je dient medicijnen toe, legt infusen aan en geeft injecties. Je beantwoordt vragen, bent communicatief sterk en moet ook fysiek sterk genoeg zijn om patiënten te vertillen. Je werkt zelfstandig en geduldig, hebt oog voor wensen en gevoelens en brengt ook wat humor mee.

Tijdens het laatste deel van je opleiding kies je een specialisatie waarin je afstudeert. Daar informeren we je tijdens je studie nog uitgebreid over. De opleiding duurt vier jaar en is zeer praktijkgericht. Lesweken worden regelmatig afgewisseld met stages in verschillende zorginstellingen en met terugkom-onderwijs.


Instroom verkort traject

Bij het intakegesprek bespreken we jouw vooropleiding en motivatie en bepalen wij of jij geschikt bent voor instroom.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • Een werkgever die je in staat stelt de opleiding te volgen. Je moet dus zelf zorgen voor een werkplek bij een organisatie. Deze werkplek vormt een onderdeel van de opleiding en zonder deze is toelating tot de opleiding niet mogelijk.
  • Een MDGO VP- of MDGO VZ-diploma of;
  • Een mbo-diploma ziekenverzorging of;
  • Een mbo-diploma verzorgende of verzorgende IG of;
  • Een mbo-diploma sociaal agogisch werk of SPW niveau 4 in combinatie met een EVC voor basiszorg.

De opleiding kan op basis van individuele vrijstellingen verkort kan worden tot 2,5 jaar.

Keuzedelen

Jouw opleiding bestaat uit een basis-, profiel- en keuzedeel (of -delen). Het keuzedeel - verbredend of verdiepend - maakt je studie interessanter. Zo zorgen de keuzedelen voor een betere aansluiting op een eventuele vervolgstudie en bieden ze meerwaarde als je gaat solliciteren op de arbeidsmarkt.

Verder leren/werken

Jij kunt na deze opleiding verder studeren en een hbo-opleiding volgen, bijvoorbeeld verpleegkunde, fysiotherapie en operatieassistent en anesthesiemedewerker. Je kunt ook direct aan de slag. Bijvoorbeeld in de thuiszorg, bij instellingen voor verstandelijk en/of lichamelijk gehandicapten, ouderen (verpleeg- of verzorgingshuis) of psychiatrische patiënten of in een ziekenhuis. In een ziekenhuis kun je terecht op verschillende afdelingen. Je werk kun je dan vaak combineren met specialistische opleidingen en cursussen.

Belangrijk om te weten

Beroepsgebonden vaccinaties
Werken in sommige beroepsgroepen (oa zorg, maatschappelijke zorg, pedagogiek, beveiliging, handhaving) brengt besmettingsrisico's met zich mee (bijvoorbeeld hepatitus b). Het werkveld biedt medewerkers en stagiaires de mogelijkheid om zich hiervoor in te enten. Dit is geen verplichting maar wordt wel aangeraden. Het is goed om je hier bewust van te zijn als je start bij de opleiding. De vaccinatie heeft geen invloed op jouw toelating bij de opleiding.

Voor deze opleiding moet je een Verklaring omtrent gedrag (VOG) aanvragen.

Uitstroomprofielen
Voor deze opleiding meld je je op de onderstaande locaties aan voor een algemeen eerste leerjaar. Hierna maak je de keuze voor het uitstroomprofiel.

  • Heerlen, ZAP (BOL)

Studiekosten

Je krijgt van de opleiding informatie die je nodig hebt voor de aanschaf van leermiddelen, laptop, eventuele licenties en indien van toepassing werkkleding, werkschoenen, keukengerei, gereedschap, kappersbenodigdheden etc.

Lees op mijnVISTA de instructies om leermiddelen te bestellen

Er kunnen omstandigheden zijn waarin het betalen van de directe schoolkosten - zoals leermiddelen en materialen - een probleem vormen. Ook kun je als student plotseling ziek worden of door andere bijzondere omstandigheden, studievertraging oplopen. Je kunt dan als student hierin, onder bepaalde voorwaarden, financieel ondersteund worden.

Meer informatie over het mbo-studentenfonds

Afwijkende kosten

Aan het aanvragen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) bij je gemeente zijn kosten verbonden. Deze moet je zelf betalen.