Open dag VISTA college zondag 5 november 2023!

Meer info & aanmelden

Industrieel
product
ontwerp

Sittard, Arendstraat
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
3 jaar
Crebo
25548

Je bent technisch en wil ontwerpen

Als industrieel product ontwerper werk je bij een ontwerpbureau, een projectontwikkelaar, een productieafdeling van een ziekenhuis of een prototypebouwer. Het gaat om bedrijven die bezig zijn met het ontwikkelen en verbeteren van producten.

Met een flinke dosis creativiteit en technisch inzicht ga je aan de slag. Je wilt producten beter laten aansluiten bij de wensen en behoeften van de gebruikers. Je onderzoekt eerst waar de behoeftes liggen of waar gebruikers last van hebben. Dan ga je op zoek naar vernieuwingen of oplossingen. Met als resultaat dat het leven van mensen aangenamer wordt. Dat kan zijn door de techniek, maar ook door het design. Uiteindelijk mag jij jezelf ontwerper noemen en verrijk je de wereld met jouw producten.

Meer informatie

Opleidingsinformatie

Tijdens de opleiding volg je het praktijk- en theorieonderwijs voor een groot gedeelte binnen de school. Alle werkzaamheden zijn laboratorium georiënteerd. Daarnaast zijn er ook periodes dat je op stage (BPV) gaat bij een erkend leerbedrijf.

Tijdens de opleiding ben je bezig met het ontwerpen en het vormgeven van producten. Dit is het proces van het hebben van een idee tot het daadwerkelijk maken van een werkend product.

Een brede technische basis is noodzakelijk om de producten te gaan ontwerpen. We leren je ook de basisbeginselen van het vormgeven en je leert inzicht te krijgen in aspecten als gebruikersonderzoek, ergonomie en marktonderzoek. Hierdoor leer je om aan te sluiten bij de wensen van de klant.

Op school werk je aan projecten en doe je theoretische kennis op. Je krijgt lessen op het gebied van design, productietechnieken en bedrijfsvoering.

Je leert schetsen met de hand, maar ook werken met Photoshop en CAD (Inventor). Naast het creatieve gedeelte, krijg je ook te maken met technische aspecten, de constructie mag namelijk niet uit elkaar vallen.

Is de opleiding iets voor mij?

Heb jij je ooit afgevraagd waarom je mobiele telefoon er zo uitziet of waarom die ene stoel zo lekker zit of hoe je zonnebril de zon tegenhoudt?

Ontwerpen is iets voor jou. De creatieve kant van de techniek daagt je uit om die andere- betere-mooiere oplossing te vinden.

Keuzedelen

Jouw opleiding bestaat uit een basis-, profiel- en keuzedeel (of -delen). Het keuzedeel - verbredend of verdiepend - maakt je studie interessanter. Met deze keuzedelen kunnen we als opleiding namelijk inspelen op ontwikkelingen in onze regio of binnen het bedrijfsleven. Zo zorgen de keuzedelen voor een betere aansluiting op een eventuele vervolgstudie en bieden ze meerwaarde als je gaat solliciteren op de arbeidsmarkt.

Stage(s)

Tijdens je stage, je beroepspraktijkvorming, sta je met beide benen in de praktijk. Tweemaal in je opleiding ga je op stage. In leerjaar 2 en in leerjaar 3. Leerjaar 3 is tevens je examinerende stage. Je past al het geleerde toe en leert nog veel meer vaardigheden van je praktijkopleider. De praktijkbegeleider van school en je praktijkopleiders van het leerbedrijf beoordelen je beroepshouding, resultaten en je inzet. Een positieve beoordeling van je stage is een voorwaarde om je diploma te halen.

Verder leren/werken

Met het diploma Industrieel product ontwerp kun je in een breed scala aan productie en ontwerp bedrijven gaan werken. Mocht je liever verder willen gaan studeren sluiten de opleidingen product ontwerpen, technische bedrijfskunde, product design & engineering of product design ArtEZ goed aan.

DIRECT AANMELDEN SCHOOLJAAR
2023-2024
Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken