Studiekeuze nog maken? Loop een dagje mee!

Registreer je hier

Industrieel
product
ontwerp

Sittard, Arendstraat
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
3 jaar
Crebo
25548

Je bent technisch en wil ontwerpen

Een boei op het water die door windenergie stroom opwekt. Een drone die in je portemonnee past? Jij kijkt naar producten in je omgeving en vraagt je af waarom ze niet anders zijn vormgegeven of waarom de nieuwste techniek niet is toegepast. Jij merkt dat een product niet goed in je hand ligt, een stoel niet lekker zit of dat kleuren net niet bij jouw doelgroep passen. En dus denk jij: “Dat kan beter!” Als Industrieel product ontwerper word jij door de creatieve kant van techniek uitgedaagd. Jij wilt altijd een andere-betere-mooiere oplossing vinden. Niet dat dat een doel op zich is. Integendeel.

Jij wilt producten vooral naadloos laten aansluiten bij de wensen en behoeften van de gebruikers. En dus onderzoek jij eerst wat gebruikers willen of waar ze last van hebben. Daarna ga jij op zoek naar vernieuwingen en oplossingen. Dat doe je met een flinke dosis creativiteit en technisch inzicht. Jouw producten moeten het leven van mensen aangenamer maken. Jouw design moet de wereld verrijken.

Meer informatie

Opleidingsinformatie

Hoewel je als Industrieel productontwerper zelfstandig creatief moet kunnen zijn, zul je ook in teams moeten kunnen werken. Samen met je collega's - bij een ontwerpbureau, een projectontwikkelaar, een productieafdeling van een ziekenhuis of een prototypebouwer - houd je trends in de gaten, ben je alert op marketing en ontwikkel en verbeter je producten.

Tijdens de opleiding ben je dan ook niet alleen bezig met het ontwerpen en het vormgeven van producten, maar bieden we ook veel andere vakken aan. Alle lessen zijn gebaseerd op drie pijlers, te weten Vormgeving, Techniek en Bedrijfskunde. In het eerste leerjaar maak je kennis met de verschillende productietechnieken, die een brede technische basis bieden die noodzakelijk is om straks producten te kunnen ontwerpen.

We leren je dus hoe je van een idee tot het daadwerkelijk maken van een werkend product kunt komen. Je gaat aan de slag met handtekenen, 3D CAD-tekenen, productietechnieken en veel praktijk. Je werkt ontwerpen uit (zelfstandig of in teamverband) en levert echte designproducten op! Later in de opleiding ga je je specialiseren in het vormgeven en leer je inzicht te krijgen in aspecten als gebruikersonderzoek, ergonomie, marktonderzoek en bedrijfsvoering. Zo leer je om aan te sluiten bij de wensen van de klant en dus succesvol te zijn.

Aan jou als industrieel ontwerper om mooie en innovatieve producten te ontwikkelen. Van schets tot werkelijkheid!

Keuzedelen

Jouw opleiding bestaat uit een basis-, profiel- en keuzedeel (of -delen). Het keuzedeel - verbredend of verdiepend - maakt je studie interessanter. Met deze keuzedelen kunnen we als opleiding namelijk inspelen op ontwikkelingen in onze regio of binnen het bedrijfsleven. Zo zorgen de keuzedelen voor een betere aansluiting op een eventuele vervolgstudie en bieden ze meerwaarde als je gaat solliciteren op de arbeidsmarkt.

Stage(s)

Tijdens je stage, je beroepspraktijkvorming, sta je met beide benen in de praktijk. Tweemaal in je opleiding ga je op stage. In leerjaar 2 en in leerjaar 3. Leerjaar 3 is tevens je examinerende stage. Je past al het geleerde toe en leert nog veel meer vaardigheden van je praktijkopleider. De praktijkbegeleider van school en je praktijkopleiders van het leerbedrijf beoordelen je beroepshouding, resultaten en je inzet. Een positieve beoordeling van je stage is een voorwaarde om je diploma te halen.

Verder leren/werken

Jij kunt na deze opleiding verder studeren en een technische georiënteerde hbo-opleiding volgen bijvoorbeeld product ontwerpen, technische bedrijfskunde, product design & engineering of product design ArtEZ. Daarnaast zijn er nog meer mogelijkheden want je bent toelaatbaar tot elke hbo-opleiding.

DIRECT AANMELDEN SCHOOLJAAR
2023-2024
Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken