Zorgtechnicus (technicus engineering)

Heerlen, Schandelermolenweg
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
4 jaar
Crebo
26002
Deze opleiding wordt vanaf schooljaar 2022-2023 niet meer als aparte opleiding aangeboden. Je kunt de richting Zorgtechniek wel volgen binnen de opleiding Technicus engineering, crebo 25297 op de locatie Heerlen, Schandelermolenweg.

Bekijk de opleiding Technicus engineering

Jij houdt van innovatie

Als jij om je heen kijkt, zie je dat de maatschappij razendsnel verandert. Je ontkomt er niet aan. Ook in de zorgsector niet. Mensen worden sneller uit het ziekenhuis ontslagen, worden steeds ouder en wonen langer thuis, terwijl er te weinig zorgpersoneel is. Dat houd je bezig. Jij wilt daar oplossingen voor bedenken. Technisch slimme oplossingen, zodat complexe zorgsituaties weer behapbaar kunnen worden gemaakt. Als Zorgtechnicus functioneer jij straks op het snijvlak tussen techniek en zorg en kom je terecht in zorgsituaties in bijvoorbeeld ziekenhuizen of verpleeghuizen, maar ook bij mensen thuis.

Jij zult daar domoticasystemen aanleggen en onderhouden, waarmee zaken als verwarming, beveiliging en het beheer van huishoudapparaten worden gereguleerd. Jij legt systemen en sensoren aan waarmee de leefstijl van patiënten/klanten wordt gemonitord om vervolgens automatisch met zorgverleners te worden gedeeld. Jij zult medicijndispensers installeren of robots introduceren die werk overnemen. Jouw werk zal het werk en het leven van anderen hoe dan ook verlichten. Naast jouw technische inzicht verwachten we van jou dan óók een innovatieve én menselijke kijk op de wereld.

Aanmelden is niet mogelijk

Meer informatie

Opleidingsinformatie

Technicus engineering (zorgtechnicus) is een relatief nieuwe mbo-4 opleiding, die wordt verzorgd door Zorgtechniek Limburg in samenwerking VISTA college en Gilde Opleidingen. In het eerste jaar van de opleiding leggen we een brede technische basis, aangevuld met kennis van anatomie (kennis van het menselijk lichaam), fysiologie (werking van de organen) en ziektebeelden. Deze kennis heb je nodig om daarna goed te kunnen communiceren met professionals uit de medische wereld en hun ideeën om te zetten. Verder besteden we naast de technische vakken veel aandacht aan sociale en communicatieve vaardigheden. Naast je theorie loop je uiteraard ook stage. Daar breng je dat wat je op school leert in de praktijk en leer je de fijne kneepjes van het vak.

Keuzedelen

Jouw opleiding bestaat uit een basis-, profiel- en keuzedelen). Het keuzedeel - verbredend of verdiepend - maakt je studie interessanter. Zo zorgen de keuzedelen voor een betere aansluiting op een eventuele vervolgstudie en bieden ze meerwaarde als je gaat solliciteren op de arbeidsmarkt.

Je kunt kiezen uit de keuzedelen:

  • Inspelen op innovaties
  • Duurzaamheid in het beroep D
  • Oriëntatie op ondernemerschap
  • Voorbereiding HBO wiskunde voor de techniek
  • Voorbereiding HBO
Stage(s)

Tijdens je stage, je beroepspraktijkvorming, sta je met beide benen in de praktijk. Je past al het geleerde toe en leert nog veel meer vaardigheden van je praktijkopleider. De praktijkbegeleider van school en je praktijkopleiders van het leerbedrijf beoordelen je beroepshouding, resultaten en je inzet. Een positieve beoordeling van je stage is een voorwaarde om je diploma te halen.

Verder leren/werken

Jij kunt na deze opleiding verder studeren en een technische georiënteerde hbo-opleiding volgen zoals biometrie. Je kunt als Zorgtechnicus ook direct aan de slag, want de vraag naar Zorgtechnici groeit met de dag. Je werk zal afwisselend zijn; de ene dag werk je in een zorginstelling en de volgende dag ben je bij mensen thuis. Werken bij de facilitaire of technische dienst in een ziekenhuis kan ook of bij een bedrijf dat bijvoorbeeld apparaten voor zorgdomotica bouwt, installeert en onderhoudt.

Aanmelden is
niet mogelijk
Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken