Research instrumentmaker (fijnmechanische techniek)

Locaties
Sittard, Arendstraat
Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 4
Duur
4 jaar
Crebo
25301

Jij bent een uitvinder

Zodra jij merkt dat je als mens beperkt wordt in wat je wilt maken of doen, ga jij aan de slag. Je puzzelt net zolang aan een technisch hulpstuk totdat het doet wat jij wilt. Je bent kortom zeer oplossingsgericht en snapt hoe je techniek kunt inzetten om het leven te vereenvoudigen. Als Research instrumentenmaker maak je innovatieve, nauwkeurige en soms zeer complexe instrumenten van metaal, kunststof of glas. Het zijn instrumenten die gebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek, maar die ook mensen vooruit kunnen helpen.

Meetinstrumenten, klokken, meteorologische of chirurgische instrumenten, optische of muziekinstrumenten, protheses of beugels... jij draait er je hand niet voor om. Je leest, interpreteert en analyseert werktekeningen, denkt conceptueel en ziet bij een probleem direct voor ogen wat de oplossing kan zijn. Daarbij let je op details en werk je constant aan verfijning en verbetering. Je zaagt, freest, knipt, slijpt, polijst, monteert, soldeert en schroeft. Je gebruikt diverse machines en apparaten om tot je doel te komen en zorgt ook voor piekfijne installatie of bevestiging van jouw instrument. Met jouw werk maak jij het leven en werk van anderen gemakkelijker. Voel jij je al uitgedaagd?

Meer informatie

Opleidingsinformatie

Tijdens de opleiding research instrumentenmaker leer je hoe je werkopdrachten met technische informatie om kunt zetten in echte instrumenten en gereedschappen.
De opleiding bestaat uit 3 pijlers; productietechniek, mechatronica en design& ontwerpen. Heel praktisch krijg je les over materialen (staal, messing, aluminium of kunststof) en materiaalbewerkingen, zoals verspanen, lasersnijden en monteren. Daarnaast leer je hoe je CNC-programma’s kunt schrijven en testen en dus hoe je via de computer machines kunt aansturen om op die manier een materiaal te bewerken. Je leert ook prototypes ontwerpen en uiteindelijk ook echte (medische) instrumenten te bouwen.

De lessen die we aanbieden zijn zeer praktijkgericht en maken van jou een echte vakspecialist. Tijdens je opleiding werk je aan praktijkgerichte projecten, loop je stage en krijg je de benodigde technische theorie, zoals gereedschappenleer, materialenleer, constructieleer en mechatronica aangeboden. Wij leren jou omgaan met hedendaagse technieken, zoals 3D-ontwerpen, 3D-printen, CAD/CAM-technieken, lasersnijden en 3D-meettechnieken.

Zo leer je innovatief en creatief (samen) te werken binnen een inspirerende en gesimuleerde werkomgeving. Daarnaast krijg je ondersteunende vakken als Wiskunde en Natuurkunde en worden ook generieke vakken, zoals Nederlands, Engels, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap gegeven.

Keuzedelen

Jouw opleiding bestaat uit een basis-, profiel- en keuzedeel (of -delen). Het keuzedeel - verbredend of verdiepend - maakt je studie interessanter. Met deze keuzedelen kunnen we als opleiding namelijk inspelen op ontwikkelingen in onze regio of binnen het bedrijfsleven. Zo zorgen ze voor een betere aansluiting op een eventuele vervolgstudie en bieden ze meerwaarde als je gaat solliciteren op de arbeidsmarkt.

Stage(s)

Tijdens je stage, je beroepspraktijkvorming, sta je met beide benen in de praktijk. Je past al het geleerde toe en leert nog veel meer vaardigheden van je praktijkopleider. De praktijkbegeleider van school en je praktijkopleiders van het leerbedrijf beoordelen je beroepshouding, resultaten en je inzet. Een positieve beoordeling van je stage is een voorwaarde om je diploma te halen.

Verder leren/werken

Na deze opleiding kun je gaan gaan werken. Het bedrijfsleven roept hard om vakmensen die zijn getraind in het bedenken en realiseren van innovatieve constructies, waarin precisietechnologie een centrale rol speelt. Werkgevers waar je kunt werken zijn: fabrikanten van medische apparaten en instrumenten, bedrijven die orthopedische artikelen maken of bedrijven die precisie-instrumenten maken

Daarnaast kun je verder studeren aan een hbo-opleiding, bijvoorbeeld engineering, orthopedische technologie, technische Bedrijfskunde of applied science.

Direct Aanmelden
Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken