Monteur mechatronica (VEVA)

Heerlen, Schandelermolenweg
BOL
Niveau
Niveau 2
Duur
2 jaar
Crebo
25342

Jij sleutelt graag

Jij hebt het in je. Je wilt bij Defensie werken en draait je hand niet om voor een stevig beroep met fysieke uitdagingen. Maar je wilt ook met handen en hoofd werken. Als het even kan als technicus. Als Monteur mechatronica. Want wat jou interesseert, is het bouwen en onderhouden van machines en mechatronisch materieel. Jij wilt machines en systemen slimmer, sneller en efficiënter maken. Je hebt dan ook een sterk technisch inzicht en sleutelt nu al aan allerlei apparaten en machines.

Niets is veilig voor jou. Je haalt alles uit elkaar en zet het zonder met je ogen te knipperen in no-time weer in elkaar. Maar wel verbeterd. Bij Defensie krijg je de kans om de drie uitdagende vakgebieden van mechanica - metaal, elektro- techniek en besturingstechniek - bij elkaar te brengen en integraal, samenhangende mechanische systemen te maken. Met bijbehorend regelsysteem als het moet. Als jij geïnteresseerd bent in technische hoogstandjes, innovatief bent én onder alle omstandigheden je hoofd koel kan houden, dan moet je je nu aanmelden.

Meer informatie

Opleidingsinformatie

Voordat we je opleiden tot Monteur mechatronica (uitstroomprofiel) leiden we je eerst op tot aankomend militair. Tijdens je training militaire basisvaardigheden leer je veel over de organisatie van de Nederlandse krijgsmacht, maar leer je ook exerceren, het belang van rangen en standen, kaart- en kompas lezen en zelfhulp en kamaradenhulp. De militaire lessen vormen mede de voorbereiding op je stage. Je volgt daarnaast - acht uren per week - onder andere pittige fysieke trainingen binnen en buiten, krijgt fitness-, zelfverdedigings- en zwemlessen, Dojo en VTV (Verplaatsing te Voet).

Tijdens de theorielessen komen metaaltechniek, elektrotechniek en werktuigbouwkunde in een militaire context aan bod. Natuurlijk ga je daar ook praktisch mee aan de slag. Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap zitten ook in je vakkenpakket. Net zoals VCA (Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers), dat als doel heeft mensen veiliger te kunnen laten werken en arbeidsongevallen op risicovolle werkplekken te beperken.

Om deze opleiding te volgen heb je karakter nodig. Je gaat uitdagingen niet uit de weg en geeft niet op. Zowel in je gedrag als houding laat je zien dat je de voor Defensie geldende waarden en normen hoog in het vaandel hebt. Je bent tevens nauwkeurig en niet voor een gat te vangen. Jij gaat niet naar huis voordat een technische uitdaging is opgelost.

Maximum aantal deelnemers (numerus fixus)
De intakeprocedure

Zodra je je aanmeldingsdossier compleet hebt aangeleverd (diploma of actuele puntenlijst als je nog studeert en kopie ID), ontvang je een uitnodiging om je portfolio in te leveren (met pitch en filmpjes van je fysieke gesteldheid). We letten op je algemene conditie, motorische aanleg, je gevoel voor samenwerking en het beeld dat je van Defensie hebt.

In het plaatsingsadviesgesprek hoor je of deze opleiding voor jou haalbaar kan zijn en wat ons advies voor jou is.

Numerus fixus

Voor deze opleiding geldt een numerus fixus. Na deelname aan het plaatsingsadviesgesprek kijken we terug naar de datum van ontvangst van het aanmeldingsdossier (kopie ID en diploma of puntenlijst). Deze datum bepaalt de volgorde van plaatsing.

Na plaatsing dien je een Sport Medisch Advies (SMA) en een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aan te vragen. Mocht het zijn dat de VOG om redenen niet wordt verleend, dan zal er geen inschrijving volgen of de opleiding worden beëindigd.

Keuzedelen

Jouw opleiding bestaat uit een basis-, profiel- en keuzedeel (of -delen). Het keuzedeel - verbredend of verdiepend - maakt je studie interessanter. Zo zorgen de keuzedelen voor een betere aansluiting op een eventuele vervolgstudie en bieden ze meerwaarde als je gaat solliciteren op de arbeidsmarkt. Voor Mechatronica is het keuzedeel Veiligheid & Vakmanschap verplicht.

Stage(s)

Deze opleiding is heel afwisselend. Je hebt drie weken school en daarna één week beroepspraktijkvorming (BPV). Stage bij de verschillende krijgsmachtsdelen is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Iedereen volgt ze om dat wat je geleerd hebt ook in de praktijk te brengen. De BPV plekken worden op verschillende locaties in heel Nederland aangeboden. Voor mechatronica is de BPV-plek het krijgsmachtonderdeel marine.

Verder leren/werken

Na deze opleiding kun je solliciteren naar een baan bij één van de krijgsmachtonderdelen van Defensie. Doorstuderen op niveau 3 in een andere richting is natuurlijk ook mogelijk.

DIRECT AANMELDEN SCHOOLJAAR
2022-2023
Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken