Begeleider gehandicaptenzorg

Maastricht, Sibemaweg
BOL
Heerlen (Campus), Valkenburgerweg
BBL & BOL
Sittard, Arendstraat
BOL
Niveau
Niveau 3
Duur
3 jaar
Crebo
25780

Jij bent er voor de maatschappij

Jij bent nieuwsgierig naar andere mensen. Jij kunt je als geen ander inleven in de persoon die tegenover je staat. Je hebt aandacht voor kleine details en bent sociaal betrokken. Maar je bent ook duidelijk en communicatief sterk. Je trekt grenzen als dat nodig is. Jij wilt hoe dan ook anderen helpen om actief mee te doen in de maatschappij. Om de regie over hun eigen leven te krijgen of verbeteren en hen te ondersteunen in hun persoonlijk en sociaal functioneren. Of dat nu langdurig of tijdelijk is óf dat het thuis of in een instelling is. Je werkt als begeleider, groepsleider of woonbegeleider met mensen van allerlei leeftijden met één of meerdere beperkingen: verstandelijk of lichamelijk. Jij richt je op het vergroten van hun kwaliteit van leven. Je neemt het initiatief om met creatieve activiteiten de ontwikkeling van cliënten te stimuleren en houdt die tevens bij. Je bent ook stressbestendig. Crisissituaties komen nu eenmaal voor, maar daar schrik jij met al je sociale vaardigheden niet voor terug. Het eerste leerjaar is een algemeen jaar. Hierna kun je kiezen voor het uitstroomprofiel.

Meer informatie

Opleidingsinformatie

Als begeleider gehandicaptenzorg heb je een brede verantwoordelijkheid en een grote diversiteit aan werkzaamheden. Je inventariseert de ondersteuningsvragen van je cliënten, ondersteunt bij hun persoonlijke verzorging, wonen, huishouden en dagbesteding, kunt omgaan met crisissituaties, kunt samenwerken, stemt werk met je collega's af en evalueert de geboden ondersteuning. Wat van jou wordt verwacht, is dat je deskundig werkt aan kwaliteit. En dat je cliënten en hun familie/vrienden (mantelzorgers) ondersteunt, informeert en adviseert. Dat je hen bijpraat over de ontwikkeling van je cliënt.

Tijdens de opleiding gaan we je al deze kennis aanbieden en deze vaardigheden leren. Je wordt daarbij intensief ondersteund door een mentor, die jou blijft motiveren en helpen. Weet dat het eerste jaar een algemeen jaar is. Daarna kies je mogelijk voor het uitstroomprofiel gehandicaptenzorg of specifieke doelgroepen.

Keuzedelen

Jouw opleiding bestaat uit een basis-, profiel- en keuzedeel (of -delen). Het keuzedeel - verbredend of verdiepend - maakt je studie interessanter. Zo zorgen de keuzedelen voor een betere aansluiting op een eventuele vervolgstudie en bieden ze meerwaarde als je gaat solliciteren op de arbeidsmarkt.

Stage(s)

Tijdens je stage, je beroepspraktijkvorming, sta je met beide benen in de praktijk. Je past al het geleerde toe en leert nog veel meer vaardigheden van je praktijkopleider. De praktijkbegeleider van school en je praktijkopleiders van het leerbedrijf beoordelen je beroepshouding, resultaten en je inzet. Een positieve eindbeoordeling van je stage is een voorwaarde om je diploma te halen.

Verder leren/werken

Na deze opleiding kun je doorstromen naar niveau 4 opleidingen, zoals Persoonlijk begeleider gehandicapten zorg, of Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen. Je kunt natuurlijk ook gaan werken als begeleider gehandicaptenzorg in instellingen voor wonen, dagbesteding of vrije tijd. Denk daarbij aan organisaties die opereren op het vlak van maatschappelijke opvang, geestelijke gezondheidszorg, verzorgings- en verpleeghuizen en thuiszorg. Andere mogelijke werkplekken zijn welzijnsinstellingen, justitiële inrichtingen en asielzoekerscentra. Je werkt in deze organisaties altijd onder regie en eindverantwoordelijkheid van je team of van een functionaris van de organisatie

DIRECT AANMELDEN SCHOOLJAAR
2022-2023
Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken