Entree, profiel: assistent dienstverlening en zorg

Jij staat altijd klaar voor anderen

Jij maakt het anderen graag naar de zin. Je ziet werk liggen, bent de vraag voor en dus een top assistent bij uitstek. Je hebt alleen geen diploma, maar wilt wel je kansen op de arbeidsmarkt vergroten. De éénjarige Entreeopleiding is voor jou dan ook dé oplossing. Het is een korte op- leiding, waarin je je diploma op mbo-niveau 1 kunt halen. Samen ontdekken we je talenten. We helpen je bovendien je toekomst vorm te geven.

De opleiding assistent dienstverlening en zorg stoomt je klaar voor eenvoudig uitvoerende werkzaamheden in verschillende sectoren en branches. De diversiteit vergroot je kansen. Zo kun jij met dit diploma straks werken in de zorg en welzijn of horeca, maar ook in de kappersbranche, bij scholen of bij afdelingen facilitaire zaken van bedrijven. De mogelijkheden zijn legio. En jij houdt daar van, want je bent breed geïnteresseerd en houdt van aanpakken.

Toelatingseisen

Wij overleggen samen met je begeleider/mentor van je school of instantie of je wordt toegelaten tot de entree opleiding. Je hebt in ieder geval géén diploma en bent minimaal 16 jaar op 1 augustus van het betreffende schooljaar. Je beheerst ook de Nederlandse taal voldoende. Afhankelijk van je (aantoonbare) actuele taalniveau, kan een toets vooraf noodzakelijk zijn.

Locaties
Maastricht, Sibemaweg

Heerlen (Campus), Valkenburgerweg

Sittard, Arendstraat
Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 1 (Entree)
Duur
1 jaar
Crebo
25251

Opleidingsinformatie

Jij staat centraal in de entreeopleiding. Wij passen het onderwijsprogramma, samen met jou, zo veel mogelijk aan jouw wensen en mogelijkheden aan. Omdat de Entreeopleiding gaat over het uitvoeren van eenvoudige werkzaamheden in een arbeidsorganisatie, bieden we je maatwerk onderwijs aan. Lessen die aantrekkelijk, activerend en uitdagend zijn. In de Entreeopleiding leer je én zelfstandig werken én samenwerken én (vooral) om verantwoordelijkheid nemen. Je werkt aan je eigen ontwikkeling, vaardigheden en zelfvertrouwen en krijgt allerlei praktijkgerichte opdrachten. De groepen zijn klein, de opleiding geeft veel structuur en je krijgt veel persoonlijke aandacht om de beste resultaten te behalen.

De assistent dienstverlening en zorg werkt in verschillende sectoren en branches.

 • In de sector zorg en welzijn werkt hij in verpleeghuizen, thuiszorg, kleinschalige woonvormen, instellingen voor gehandicapten of in een ziekenhuis, bij sportverenigingen, in de kinderopvang, onderwijs en sociaal cultureel werk.
 • In de kappersbranche werkt hij in kapsalons.
 • In de schoonmaak- en glazenwassersbranche werkt hij onder meer in kantoren en scholen en bij facilitaire diensten van instellingen.
 • Facilitair werk doet hij óf van binnenuit bij een facilitaire dienst óf van buitenaf vanuit een facilitair dienstverlener.
 • In de gastvrijheidssector werkt hij in horecagelegenheden. Hij voert zijn werk uit bij organisaties als scholen, gemeentes, zorginstellingen, kantoren, conferentieoorden, in bedrijven als restaurants, zalencomplexen en cafés en in diverse productieomgevingen.

Het assisterende werk verschilt per werkplek. Zo kan in een zorginstelling het verzorgen van drank- en maaltijdrondes centraal staan, assisteert hij in de kapsalon bij haarbehandelingen, opruimen van de werkplek en is hij klanten en gasten van dienst, kan het in allerlei organisaties gaan om het gebruiksklaar maken van een ruimte voor bepaalde activiteiten, werkt hij in de schoonmaak op basis van een schoonmaakprogramma, etc.

Verder leren/werken

Als je wilt doorleren na deze opleiding, dan zijn de opleidingen Helpende Zorg & Welzijn of Facilitair medewerker. Als assistent dienstverlening en zorg help je andere mensen. Dat kan zijn in een verpleegtehuis, kinderdagverblijf, maar ook in hotel of kapperszaak.

Belangrijk om te weten

 • Bij de start van het schooljaar (1 augustus) moet je minimaal 16 jaar zijn.
 • Voor deze opleiding meld je je op de onderstaande locaties aan voor een algemeen eerste leerjaar. Hierna maak je de keuze voor het uitstroomprofiel.
  • Sittard (BOL & BBL)
  • Maastricht (BOL & BBL)

Studiekosten

Je krijgt van de opleiding informatie die je nodig hebt voor de aanschaf van leermiddelen, laptop, eventuele licenties en indien van toepassing werkkleding, werkschoenen, keukengerei, gereedschap, kappersbenodigdheden etc.

Lees op mijnVISTA de instructies om leermiddelen te bestellen

Er kunnen omstandigheden zijn waarin het betalen van de directe schoolkosten - zoals leermiddelen en materialen - een probleem vormen. Ook kun je als student plotseling ziek worden of door andere bijzondere omstandigheden, studievertraging oplopen. Je kunt dan als student hierin, onder bepaalde voorwaarden, financieel ondersteund worden.

Meer informatie over het mbo-studentenfonds