Vanaf maandag 15 juni wordt er naast examens ook praktijkonderwijs verzorgd op onze locaties. Uiteraard wordt rekening gehouden met de 1,5 meter afstand en alle andere hygiënevoorschriften die gelden.
Heb je hierover vragen? Neem dan contact op met je mentor.

Blijf up to date

CIOS Sport- en bewegingscoördinator

Sittard (Sportzone), Milaanstraat
BOL
Venlo, Hagerhofweg
BOL
Niveau
Niveau 3 - 4
Duur
3 jaar
Crebo
23163

Jij motiveert anderen

Voor je staat een groep sporters je vragend aan te kijken. Elke woensdagochtend geef jij ze les. Je zet een veilig programma voor hen in elkaar dat gericht is op conditie en kracht. Afwisselend, afmattend, maar wel lekker. Je spoort aan. Motiveert. Laat ze tot het naadje gaan. Ze zweren op het einde niet meer terug te komen. Maar jij weet dat ze er over een week weer zijn. Als Sport- en bewegingscoördinator begeleid jij sport- en beweegactiviteiten.

Je plant, organiseert en voert uit. Of het nu sportieve, prestatieve, recreatieve of therapeutische activiteiten zijn, jij weet precies hoe je deelnemers moet aanpakken en hoe je ze in beweging moet krijgen. Je werkt daarbij veel samen met andere mensen. Trainers die je aanstuurt en leiding geeft. Met wie je ook te maken hebt, jij toont respect. Je bent benaderbaar, gaat integer met mensen om en enthousiasmeert. Jij bent een echte coach.

Aanmelden is niet mogelijk

Meer informatie

Opleidingsinformatie

Als je kiest voor de opleiding Sport- en bewegingscoördinator, dan leiden we je breed op. Naast de stages die je bij diverse sportinstellingen loopt, leer je zelfstandig sport- en beweegactiviteiten coördineren, organiseren, plannen en uitvoeren, sporttrainingen en lessen verzorgen, sportdeelnemers coachen, leidinggeven, accommodaties beheren en onderhouden en neventaken uitvoeren.

Vanaf dag één ga je aan de slag met het voorbereiden, uitvoeren en evalueren van sport- en beweegactiviteiten voor diverse doelgroepen. Het lesprogramma is in alle onderdelen op elkaar afgestemd. Er is geen sprake van losse vakken maar alle kennis en vaardigheden zijn verweven in leertaken die je in samenwerking met je studiegroep uitwerkt. Eenmaal per week bieden expertdocenten extra kennis aan die nodig is om je leertaak verder te verdiepen.

Gedurende de opleiding kies je tevens een specialisatie en rond je drie of vier keuzedelen af om je rugzak extra te vullen.

Niveau
De opleiding bieden we aan op niveau 4. Mocht tijdens je studie blijken dat niveau 3 beter bij jou past dan is het ook mogelijk om de opleiding af te ronden op niveau 3.

Maximum aantal deelnemers (numerus fixus)

Praktische toelatingstest (met de onderdelen: hindernisbaan, samenspel, zwemmen, 3 km loop, dans, turnen, samenwerkingsopdracht, lesgeven) waarvoor de student een cijfer krijgt. Bij een gemiddelde score van 5,5 of hoger is de student toelaatbaar. Studenten die aan de aanvullende eisen voldoen, worden geplaatst in volgorde van aanmelding.

Het aantal plekken voor Sittard is: 175
Het aantal plekken voor Venlo is: 75

Klik hier voor het toelatingsbeleid

Keuzedelen

De opleiding is opgebouwd in drie fases. Na fase 1 ( eerste studiejaar) kies je na een gedegen oriëntatie in fase 1 een specialisatie. Deze zijn:

 • Buurt, Onderwijs en Sport
 • Ortho bewegingsagoog
 • Sociaal bewegingsagoog
 • Fitnessinstructeur
 • Healthcoach
 • Buitensport instructeur (inclusief wildwaterinstructeur)
 • Sportcoördinator geüniformeerde beroepen

Binnen deze specialisatie studeer je ook af. Je kunt afstuderen aan de opleiding op niveau 3 of 4. Welk niveau het beste bij je past bespreken we gedurende jouw opleiding.

Stage(s)

Een belangrijk onderdeel van de opleiding is je stage: de beroepspraktijkvorming. De praktijkbegeleider en je mentor beoordelen daarin je beroepshouding, resultaten en inzet. Een positieve beoordeling van je stage is natuurlijk een voorwaarde om je diploma te halen.

Verder leren/werken

Veel van onze studenten kiest voor een vervolgopleiding. Als je op niveau 4 je opleiding afrondt kun je kiezen uit onder andere:

 • Academie voor Lichamelijke Opvoeding
 • Lerarenopleiding PABO
 • Sport en Bewegingseducatie
 • Bewegingsagogie, Fysiotherapie, Caesar- of Mensendiecktherapie
 • Hogeschool PXL Hasselt (leraar Lichamelijk Opvoeding)
 • Academie Sociale Studies
 • Sportmanagement
 • Sporteconomie
 • HBO toerisme
 • Internationaal Toeristisch Management

Ga je werken, dan heb je veel mogelijkheden. Je kunt denken aan verenigingen in verschillende sporttakken, maar ook aan scholen, sportbonden en gemeentes. Werkvelden binnen politie, defensie en brandweer zijn ook mogelijk als sportinstructeur of sportcoördinator. Met de uitstroomrichting bewegingsagoog kun je gaan werken bij instellingen, zoals gevangenissen, zorginstellingen, jeugdhulpverlening en revalidatiecentra. Daarnaast bestaat het werkveld uit verschillende sportclubs, overheidsinstanties, sport- en recreatieorganisaties en commerciële organisaties zoals fitnesscentra, buitensport en skibanen. Aan jou de keuze!

Aanmelden is
niet mogelijk
Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken