Dagje meelopen met een mbo-opleiding? Aanmelden kan nog t/m mei!

Aanmelden

Videospecialist

Heerlen (Campus), Valkenburgerweg
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
4 jaar
Crebo
25717

Jij staat met je camera in de aanslag

Langzaam beweeg je richting je onderwerp. Je zoomt in. Het beeld stelt zich scherp. Je compositie heb je vooraf al bepaald. Net zoals de belichting en het geluid. Het is die aandacht voor details en voorbereiding, die maakt dat jouw films scoren en je opdrachtgevers tevreden zijn. Samen hebben jullie de briefing doorlopen en vragen en wensen helder gemaakt. Je hebt aangegeven wat jouw ideeën zijn en wat jij vanuit jouw professionaliteit kunt toevoegen.

Jij weet uitstekend te schakelen tussen stijlen. Stijlen die passen bij een corporate identity van een bedrijf en die boodschappen zo helder mogelijk bij de doelgroep laten landen. Jij werkt dienstverlenend, klantgericht en coördinerend mee aan producties. Als video specialist ben jij namelijk verantwoordelijk voor alle werkzaamheden op het gebied van beeldtechniek. Je bewaakt de kwaliteit van de beelden, bedient de opnameapparatuur en verzorgt beeld, geluid en belichting. Je eindigt met de montage van het beeldmateriaal. Tijdens die laatste video-editing zet jij de puntjes op de i en werk je het bedachte concept verder uit. It’s a wrap.

Meer informatie

Opleidingsinformatie

Als jij werkt aan een audiovisuele productie, werk je dienstverlenend en zorg je ervoor dat alles volgens plan verloopt. Binnen jouw werkgebied als AV-specialist kan het accent van werk liggen op beeldtechniek, camera-opnames of video-editing. Het kan ook zijn dat je aan een combinatie van deze drie werkt. Bij de uitvoering ben je hoe dan ook in staat om een project strak te coördineren, zodat alles volgens plan verloopt en met behulp van techniek en apparatuur beeld, geluid en licht in de uiteindelijk gekozen vorm kan worden gerealiseerd.

Ga je bij ons aan de slag, dan volg je de eerste leerjaren voornamelijk workshops in het Productiehuis. Je werkt in die periode intensief samen met andere opleidingen. Natuurlijk volg je ook algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, burgerschap en rekenen. Meer specifiek leren onze vakdocenten je daarnaast bijvoorbeeld artistiek mee te denken, planningen te maken, logistiek in te richten, draaiboeken op te zetten, laadlijsten samen te stellen, videomateriaal te bewerken, budgetten te bewaken en producties te begeleiden.

We stimuleren je om ook buiten school je vaardigheden te vergroten door op pad te gaan met je camera; of je nu films maakt tijdens bruiloften of festivals of tijdens een natuurwandeling of op vakantie. Oefening baart kunst. Uiteraard ga je ook op stage bij een erkend leerbedrijf, waar je nog meer de fijne kneepjes van het vak leert. Het derde leerjaar zoomen we in op het behalen van je diploma. Dat betekent dat we aandacht besteden aan het opzetten van een ondernemingsplan, budgetteren, je eigen financiële administratie op orde houden en je netwerk onderhouden. Handig omdat je als fotograaf vaak als zelfstandige (zzp-er) werkt. Ben jij er klaar voor?

Aanvullende eisen en maximum aantal deelnemers (numerus fixus)
De intakeprocedure

Zodra je aanmelding binnen is, ontvang je een uitnodiging voor de talentscan zodat wij zicht krijgen op jouw capaciteiten, je persoonlijkheid en omstandigheden. Daarna nodigen we je uit voor een creatieve opdracht en beoordelen wij of je voldoet aan de eisen voor “creatieve en artistieke aanleg”. Daarbij letten we op gevoel voor beeld, compositie en basis technische vaardigheden.

Na afloop volgt een plaatsingsadviesgesprek waarbij je hoort of je aangenomen kunt worden voor deze opleiding. Het kan ook zijn dat er nog een vervolggesprek nodig is.

Numerus fixus

Voor deze opleiding geldt een numerus fixus. Na deelname aan de talentscan, de creatieve opdracht en het plaatsingsadviesgesprek kijken we terug naar de datum van aanmelding met DigiD; voor studenten die zich niet met DigiD aanmelden, geldt de datum van ontvangst van het identiteitsbewijs.

Deze datum bepaalt de volgorde van plaatsing onder de geschikte kandidaten.

Klik hier voor het toelatingsbeleid

Keuzedelen

Jouw opleiding bestaat uit een basis-, profiel- en keuzedeel (of -delen). Het keuzedeel - verbredend of verdiepend - maakt je studie interessanter. Zo zorgen de keuzedelen voor een betere aansluiting op een eventuele vervolgstudie en bieden ze meerwaarde als je gaat solliciteren op de arbeidsmarkt.

Stage(s)

Naast de theoretische en praktische lessen op school loop je stage, ook wel beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd. Uiteraard betreft dit een erkend leerbedrijf (SBB). De praktijkbegeleider van school en je praktijkopleiders van het leerbedrijf beoordelen je beroepshouding, resultaten en je inzet. Een positieve beoordeling van je stage is een voorwaarde om je diploma te halen.

Verder leren/werken

Ga je na deze opleiding werken, dan kan dat natuurlijk als zelfstandig freelancer (eigen bedrijf). Je kunt ook gaan werken als cameraman of geluidsman bij radio-, tv- en internetproducties of als video-editor, belichter of beeldtechnicus bij audiovisuele productiebedrijven. Of je werkt bij audiovisuele dienstverlenende bedrijven die werken voor hotels en congrescentra en tijdens evenementen.

DIRECT AANMELDEN SCHOOLJAAR
2023-2024
Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken