Jij maakt de perfecte technische oplossing
Jij gaat niet voor een half resultaat. Het moet tot in het kleinste detail goed. Dat betekent je hoofd erbij houden. De juiste technieken inzetten. Maar ook doorzetten. Stevige materialen zoals kunststof, gietijzer en staal bewerken en vormgeven. Dat spreekt jou aan, want dat is uitdagend. Dit soort materialen vorm je niet zomaar om. Maar met de juiste techniek is zelfs het hardste staal klein te krijgen, weet je. Daar ga je voor. Soms gebruik je handgereedschap om materiaal vorm te geven. Vaker zijn het machines, zoals een draai- of freesbank. Meestal bestuur jij die machines vanachter de computer. Je kunt ze ook zelf programmeren. Zodat je precies de juiste vorm uit het materiaal haalt. Een onderdeel voor een machine, motor of installatie. Of een technische oplossing op maat, door jouzelf bedacht en gemaakt. Ja, dat vraagt om heel precies werken. Een honderdste millimeter kan soms het verschil maken tussen wel of niet passen. Maar als het perfect lukt en werkt, geeft dat een enorme kick.

Meer informatie
In deze opleiding leer je verschillende verspanende technieken waarmee je materialen vorm kunt geven. Je leert omgaan met traditionele machines en computergestuurde of CNC-machines. Maar ook met allerlei snij-, span- en meetgereedschappen. Alle technieken en vaardigheden die jij nodig hebt om materiaal vakkundig vorm te geven komen aan bod. Veilig werken met al die gereedschappen en machines staat natuurlijk voorop. Daarom besteden we ook daar veel aandacht aan. Maar als allround verspaner kun je méér dan maken. We leren je ook CNC-programma’s te schrijven en testen. Daarnaast ga je oefenen op het verzinnen van oplossingen voor technische vraagstukken. Zodat je leert iets te bedenken – en dus ook maken – dat er nog niet is. Dat maakt jou allround en jouw kennis gevraagd. Daarnaast horen vakken als Nederlands, rekenen en burgerschap bij deze opleiding.
Jouw opleiding bestaat uit een basis-, profiel- en keuzedeel (of -delen). Het keuzedeel - verbredend of verdiepend - maakt je studie interessanter. Met deze keuzedelen kunnen we als opleiding namelijk inspelen op ontwikkelingen in onze regio of binnen het bedrijfsleven. Zo zorgen ze voor een betere aansluiting op een eventuele vervolgstudie en bieden ze meerwaarde als je gaat solliciteren op de arbeidsmarkt.
Volg je de BOL-opleiding, dan ga je (meestal) vijf dagen per week naar school, maar loop je ook een flink deel van je opleiding stage (beroepspraktijkvorming). Jouw stage start in de tweede periode van het eerste leerjaar. Je gaat dan twee dagen per week de praktijk in. Uiteraard helpen we je om op zoek te gaan naar een erkend leerbedrijf, dat bij jou past.