Printen
Inkoop "hoe heurt het eigenlijk?"

Inkoop "hoe heurt het eigenlijk?"

01/07/2019


Meer met 33 miljoen

Jaarlijks wordt er binnen VISTA voor meer dan 33 miljoen “geshopt”. Je staat er vaak niet zo bij stil, maar binnen ons ROC worden heel veel producten en diensten ingekocht. De inkoop van producten en diensten is specialistisch werk. Het team inkoop begeleidt een flink deel van die inkopen. Het team is, naast een gesprekspartner die op proactieve wijze meedenkt, de expert met kennis van de markt en het beschikt over innovatieve inkooptechnieken. En… niet onbelangrijk: het team zorgt ervoor dat alle inkooptrajecten voldoen aan de recht-matigheidseisen. Wet- en regelgeving verlangt immers dat, bij (eenmalige) opdrachten boven 221.000 excl. BTW, Europees wordt aanbesteed.

Ons VISTA college beleid gaat daarbij nog een stap verder. Voor bedragen groter dan 25.000 euro, over 4 jaar bezien, is interne aanbesteding noodzakelijk. Nu Leeuwenborgh en Arcus samen VISTA vormen, zullen de bewustwording en de synergie rondom inkoopprocedures nog groter moeten worden. Want voor je het weet zit je boven die 25.000 euro. “Maar gelukkig leveren deze procedures ook mooie dingen”, op aldus Dunja en Bjorn.

Dunja Beltgens en Bjorn Janssen twee VISTA collega’s van de voorheen Leeuwenborgh inkoopafdeling leggen uit waarom. “Inkopen is een vak apart. Vind maar eens de juiste balans tussen prijs en kwaliteit. In ons DNA zit dat wij aan de voorkant goed nadenken over duurzaamheid en ondersteuning. Wij krijgen spin-off voor elkaar, omdat we om meer vragen dan het te leveren product”. Bjorn: “Door met raamovereenkomsten te werken en goed te onderhandelen kunnen we met onze publieke euro’s meer realiseren.” Dunja: “Als vista collega’s kennen wij onze interne cultuur en de wensen van onze collega’s. Door goed naar hen te luisteren en onze knowhow in te zetten realiseren we met de beschikbare middelen meer!

Recentelijk is door ons de aanschaf van twee CNC -machines begeleid. Nu staan er twee top machines met een goed onderhoudscontract en zijn onze docenten door het bedrijf getraind. Vol trots komt datzelfde bedrijf tijdens onze open dagen en events demo’s geven.” Bjorn: ”Maar bij inkoop moet je niet alleen aan machines/producten denken. Zo hebben we recentelijk de aanbesteding en gunning begeleid voor het onderzoek naar duurzame inzetbaarheid.”

Het kan nog veel efficiënter

Ook binnen de afdelingen inkoop zullen we moeten gaan harmoniseren stellen Dunja en Bjorn. Nu verlopen de inkoopprocessen nog grotendeels gescheiden. Daarbij zijn er helaas nog afdelingen die onze “inkoop” niet kennen en of nog geen gebruik maken van onze expertise. Collectieve inkoop is lonend, weten we vrijwel allemaal uit onze privé ervaringen. Bjorn: “Wat betreft collectiviteit kunnen we binnen VISTA nog verbeteren.” “Het hoeft niet meer met minder te zijn,” vult Dunja aan. “Kwaliteit staat voor ons voorop.” Dunja is ervan overtuigd dat, met een jaarlijkse uitgave van 33 miljoen, nog veel voordeel ZOWEL IN PRIJS ALS IN KWALITEIT gerealiseerd kan worden. En dat is natuurlijk alleen maar in het belang van onze deelnemers.

De wens om nog meer intern af te stemmen kwam recentelijk van het Techniekcollege. Als fusie- voorlopers ervaren ze dat twee verschillende werkwijzen niet effectief zijn.

Paspoort Dunja Beltgens

Getrouwd en moeder van twee kinderen (10 en 12). Spontaan en zegt wat ze op “haar lever” heeft. Geniet van kamperen en vakanties in Italië. Shopt ook graag in haar vrije tijd en geniet van een lekker glas droge witte wijn. Ze geniet van de fijne contacten met haar collega’s

Paspoort Bjorn Janssen

Getrouwd en vader van twee kinderen (8 en 12). Studeerde bedrijfskunde. Geniet van zijn drie honden en van motorrijden. Klust omdat het moet # oud huis #veel werk. Voelt zich thuis binnen de VISTA familie

Facts and figures

In 2018 werd door de inkopers op 18 aanbestedingen voor ROC Leeuwenborgh 550.000,- inkoopvoordeel (besparing) gerealiseerd.

Daarbij was kwaliteit nog belangrijker dan de prijs en werden zaken zoals social return, stageplekken, cursussen presentaties/voorlichting door de leveranciers gerealiseerd. Er werd met ons nagedacht over duurzaamheid. En zo “heurt het ook”

Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken